И тези които не знаят рождената му дата вярват в Левски

Дори тези които не знаят рожденната му дата и те вярват в Левски. Около тези думи се обединиха официални лица и граждани дошли в центъра на Кърджали да поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола по случай 177 години от неговото рождение. Слово за Дякона прочете председателят на общинския комитет „Васил Левски“ Иванко Маринов. Той припомни, че анкета организирана от родна телевизия сочи Васил Левски като най-великия българин за всички времена. Неговите съвременици го избират за Главен апостол на цяла България,Тракия и Македония. Той е обявен от Христо Ботев за един от четиридесетте великомъченици на България.

Признат приживе и след кончината му Левски е известен с това, че се обявава за пълно равенство на българи ,турци и евреи в една чиста и свята република. Това той заявява открито във вестник „Свобода“.

Според Иванко Маринов величието му е толкова голямо,че когато вървим към него,все едно стъпваме върху минно поле. Той е будил страх у Великите сили, които след разкриването на обира при Арабаковнашкия проход и революционната организация обещават на Високата порта военна помощ в случай на въстание на българите.

Днес венци и цветя имаше от кмета на Кърджали Хасан Азис,председателя на общинския съвет Раиф Мустафа,зам.-областните управители Назми Мюмюн и Муса Юсуф,народните представители Мустафа Ахмед,Цвета Караянчева и Милко Багдасаров,политически парти и и институции.Граждани положиха тихо своите букети на монумента.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини