Момчилградчани от цял свят се събират в родния град

Момчилградчани от всички краища на света се събират на Пета международна среща под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми“ на 2 август от 20.30 часа на централния градски площад. За празника в родния край ще се върнат земляци, които живеят у нас и в чужбина – Германия, Турция, Холандия, Белгия, Швеция, Австрия, САЩ и много други страни.

ТРЕСКАВА ПОДГОТОВКА

Традицията момчилградчани да се събират на земляческа среща датира от 2010 година, като идеята е роднини и приятели да пазят спомена за корените си в Момчилград и да разказват за родния край на деца, приятели и внуци. Организатор на проявата е община Момчилград.

„От месец насам сме в трескава подготовка за предстоящата Международна среща на момчилградчани, олицетворяваща единството и братството помежду им, независимо в коя точка на света се намират“, споделя кметът Акиф Акиф. "Желанието ни с всяка изминала година е да представяме на гостите ни по-атрактивна и наситена откъм събития празнична програма", е амбициран той.

Председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йюзтюрк вярва, че предстоящият празник през идните години може да се превърне във фестивал като обхване не само общинския център, но и останалите населени места с по-голям кръг от жители и гости на общината.

БОГАТА ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

Празниците започват още на 28 юли и ще продължат цяла седмица – до 3 август. Тази година програмата обещава много емоции на любителите на спорта. Ще се проведат състезания по тенис на маса, спортен бридж, дартс, ловна стрелба, борба и стрийтбол.  

През първия ден момчилградчани ще имат възможност да разгледат кулинарна изложба под надслов „Традициите са живи“. Изложение на пчелари от региона „Медената сладост на Източни Родопи“ ще събере гости и жители на Момчилград на градския парк. Присъстващите ще бъдат почерпени с мекички и катмички от „Кухнята на баба“, а вечерта ще приключи с концерт на местни самодейни състави.

На 29 юли/вторник/ от 19.30 часа в градския парк актьори от музикалния театър „Кадрие Лятифова“ към ДМКТ „Димитър Димов“ ще се изявят с уникално представление.

30 юли/сряда/ ще се превърне в празник и забава за децата. Възпитаници на момчилградските училища ще изнесат концерт. С помощта на „Вълшебна работилница“ деца сами ще изработват подаръци от подръчни материали, а любимият на всички клоун Роко-Коко ще им покаже забавни игри от клоунадата.

Програмата за следващия ден предвижда поетична вечер, посветена на Назъм Хикмет. Със своя оригинален хумор и артистичност Димитър Туджаров – Шкумбата ще забавлява публиката от 20.00 часа на Градския парк. 

На 1 август „Фамилия Дует“ със Савка Сариева и Румен Родопски, съвместно със самодеен състав от Кирково ще изнесат концерт, посветен на Родопите.

Предвидена е също благотворителна вечеря, организирана от Сдружението на момчилградчаните в Бурса. На нея ще бъдат представени изложби с картини на художника Камбер Камбер, плъстени изделия, изработени от Екатерина и Гюркан Садула и колекция от минерали и полускъпоценни камъни на минералога Петър Запрянов. 
Кулминацията на празника ще е на 2 август от 20.30 часа, когато на централния площад ще се появи попфолк певицата Джена. Концерт ще изнесат дамски хор към община Нилюфер, Бурса и самодеен танцов състав при НЧ „Родопски фар“.

На 3 август в Дома на Културата в Кърджали ще се състои благотворителен концерт с участието на дамския хор от южната съседка в помощ на общинската болница МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“.

ГОСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

По време на празничните дни организаторите от община Момчилград обещават на очакваните хиляди гости забавна програма с музика, танци и игри. На международната среща са изпратени поканени до министри, народни представители, ръководители на държавни институции на местно ниво, кметове на съседни общини, делегации от побратимени градове, почетни граждани на Момчилград. Поканени са още големите шампиони Халим Мутлу, Наим Сюлейманоглу, Петър Стойчев и Даниела Гергелчева. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини