Предупреждение за бури с градушка в 5 области

"Жълт" код за възможни интензивни валежи и гръмотевични бури е обявил за днес на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.
Предупреждението e за бури с градушки в областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

От НИМХ-БАН предупреждават, че на 11 юли в тези пет области на Северна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има локални интензивни валежи с гръмотевични бури, както и с временно усилване на вятъра и с градушки.

"Жълт" код означава, че времето ще е потенциално опасно. Макар прогнозираните метеорологични явления да не са необичайни, хората трябва да бъдат внимателни, предупреждават синоптиците.

В Ловеч вчера бе обявено бедствено положение. Бурята, започнала около 19.00 ч., бе придружена с гръмотевици, силен вятър и пороен дъжд с градушка. От метеорологичната служба съобщиха за БТА, че са паднали около 40 л/кв. м, а на места големината на ледените късове е била повече от три сантиметра.

Проливният дъжд наводни и улици в града. Централният булевард "България" бе блокиран от аварирали автомобили, след като водата по него достигна 40 сантиметра. Непроходими останаха и квартални улици. Наводнени са и повече от 30 обществени сгради.

Напомняне от Столична община

Напомняме на гражданите, че при обстановка на силен вятър и буря, от мерки за сигурност се препоръчва да избягват да бъдат на открито или под козирки, тераси на сгради; да не стоят под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение.

Добре е гражданите да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения, както и да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си.

Прогнозата

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, отначало в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, като най-интензивни те ще са в Централна Северна България. Главно там се очакват градушки. Почти без валежи и с най-много слънце ще е времето над южните райони от страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини