Безплатни прегледи за кучешка тения в Кърджалийско

Започва провеждането на безплатни медицински прегледи за кучешка тения в Кърджалийско, съобщават от РЗИ Кърджали. Прегледите ще обхванат жители от всички възрастови групи от три общини - Ардино, Крумовград и Кърджали.

Изследванията ще се извършат от екип специалисти на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф.И.Киров"ЕАД - София (СБАЛИПБ), местни медицински специалисти и екипи от общинските болници по места. Прегледите ще стартират в Ардинско на 8 юли в МБАЛ „Ардино". Те ще продължат до 12 юли като бъдат обхванати и жителите на селата Бял извор и Жълтуша. От 13 - 16 юли екипите на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф.И.Киров" София ще бъдат в граничната община Крумовград, а ехографският скрининг ще се проведе в МБАЛ„Живот+".

Безплатни медицински прегледи за ехинококоза ще приключат в МБАЛ „Кърджали". В дните от 17 до 20 юли ще бъдат обхванати жители на областния град и прилежащите села. Изследвания се организират с активната подкрепа на общинските администрации на Ардино, Крумовград и Кърджали и РЗИ Кърджали. Провеждането им е по европейския проект HERACLES - Проучване на ехинококозата в Централна и Източна Европа, финансиран от 7-ма Рамкова програма на Европейската Комисия. Негов координатор за България е проф. д-р Каменна Вутова, водещ наш специалист и учен в областта на ехинококозата и други паразитози, уточняват от Хигиенната инспекция в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини