Петково вдига събор на Петровден, кани снахи и зетьове на веселие

Петково

По традиция Петково се събира на събор на Петровден. Тогава франгаджии от цялата страна, техните зетьове и снахи,жители на околните села и махали се стичат в селото за да се видят с роднини и се повеселят. И тази година община Смолян, кметството на селото и църковното настоятелство към храма „Св.Йоан Предтеча” призовават петковци на събор на 12 юли 2014 г./събота/.

  Празничната прогррама е разнообразна. От 11,00 часа е водосвета и панахидата в църквата „Св.Йоан Предтеча”. В 11,30 има благословена трапеза на хорището. В 14,30 ще бъде представена книгата на доц.Георги Митринов „Пътят на народната песен на Злата Зенгин Милкова от с.Петково,Смолянско”.

Празникът на селото се открива в 16,00 часа. Ще има солови изпълнения на Петър Петканов, Ивелина Делева и Георги Мадански. Ще се надиграват танцовите състави „Хоротропци” от Кърджали и „Хоп-троп” от с.Костиево,Пловдивско. Ще пее вокална група „Тракийка” от с.Костиево. Финалът е народно веселие с оркестър „Родопска младост” с ръководител Мануш Саръев.

Кметът на Петково изказва специална благодарност на танцов състав „Хоротропци”.

Георги Кулов

Програмата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини