ГЕРБ заговори за нова дата на изборите, БСП и ДПС против

БСП и ДПС се обявиха против датата на изборите да бъде изтеглена по-рано, за което заговориха ГЕРБ, след като бойкотираха парламента до оставката на кабината.
Тази сутрин Бойко Борисов и депутатите му не осигуриха кворум и поставиха условието си, с обяснението, че не били гласувани законите, договорени при президента. Така те напълно обрекоха работата на Народното събрание, след като и от "Атака" бойкотираха заседанията.

От ГЕРБ дори заявиха, че може договорената дата за избори - 5 октомври, да бъде изтеглена по-рано, ако оставката на кабинета бъде подадена сега, те били "за".

Мая Манолова от БСП коментира, че не проумява как може политическа сила да не държи изобщо на думата си и да нарушава постигнати договорености буквално часове след като са се случили.

По думите й това е въпрос на споразумение между политическите сили и е в правомощията на президента, но ситуацията е абсурдна, несериозна и смешна пред граждани, след като вече се договориха за датата тържествено.

"Очевидно ГЕРБ ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха - започнаха с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така и ще приключат - с още един месец на плаж. Добре са го измислили - заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации", добави Манолова, цитирана от БТА.

По думите й идеята да отидат на море е прекалено изкусителна за депутатите от ГЕРБ и не могат да преглътнат, че само "Атака" ще го направят.

Според нея е изключително безотговорно към българските граждани, защото е трябвало да се приемат много важни закони - за здравето и за потребителите.

"Това е безотговорно, високомерно, безпрецедентно отношение. Хората са ни изпратили в парламента, за да решаваме техните проблеми, а не да паразитираме на техен гръб, както правят ГЕРБ", каза Мая Манолова.

Тя подчерта, че договорката между партиите да бъдат гласувани консенсусни законопроекти не е включвала законопроекта за давността на престъпленията на комунистическия режим, който вчера "от ГЕРБ и от ДПС да се опитаха да пробутат". Тя заяви, че предложението, което включва Възродителния процес, като "мирише на пещерен антикомунизъм".

"Хоризонтът на парламента е ясно очертан, респективно и на кабинета. Оставката му няма как да се случи по-късно от 25 юли. Оттам-нататък не виждам никаква политическа логика в това, да загубим 17-18 дни парламентарно време при положение че има много важни теми, които се радват и на политически консенсус", коментира пък лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Фокус”.

По повод нова дата за избори, той заяви, че да се поставят под съмнение договорките при президента би било изключително лош знак, защото никой оттук-нататък няма да вярва на постигнатото съгласие.

Той подчерта, че политиците трябва да имаме уважение към себе си, ако искаме да възстановят доверието на гражданите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини