Кметове замислят да правят кабинет в сянка, Хасан Азис поема социалните въпроси

Националното сдружение на общините ще създаде свое правителство в сянка, което ще заработи от есента. Това е решил управителният съвет на организацията, който заседава през почивните дни, съобщи за „Преса“ изпълнителният директор Гинка Чавдарова. Обсъждани са два варианта за излъчване на министри в сянка. Единият е членове на ръководството на сдружението (които са кметове) да бъдат провъзгласени за министри в съответния ресор, а другият е да се направят вътрешни избори и да се излъчат най-добрите градоначалници, които могат да представят интересите на общините. Шеф на националното сдружение в момента е кметът на Пазарджик Тодор Попов и е логично той да стане премиер в сянка. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов може да бъде министър на регионалното развитие. Димитър Николов на Бургас може да е на финансите и вицепремиер. Нуредин Кафелов, който е банкер и работеше в Комисията за финансов надзор, също става за този пост. Детелина Николова от Добрич може да е социален министър. Председателят на СОС Елен Герджиков също може да получи пост - като икономически министър, например. Кметът на Кърджали Хасан Азис също е обсъждан като кандидат да поеме социалните въпроси.

Сдружението за пръв път ще прави свое правителство, защото е отчаяно от липсата на диалог между изпълнителната и местната власт. В този кабинет в сянка ще има кметове от всички партии. „Има многобройни сигнали и натиск от общините за това, че повече по този начин не можем да работим, с всеки изминал ден става все по-тежко ежедневни, чисто човешки текущи проблеми да се решават“, обясни Чавдарова. На базата на този натиск управителният съвет е взел решение за промяна на политиката на сдружението.

Министрите в сянка ще дават чести пресконференции за медиите и ще разясняват техните инициативи, както и проблемите, с които се сблъскват местните власти. От есента представители на националното сдружение ще поискат поне по два пъти месечно да правят граждански дискусии в парламента.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини