Бедствие в Добрич. 5000 деца в наводнено Кранево (видео)

Все още не е ясно колко са жертвите на пороите в Добрич. Възможно е загиналите да са трима души. Първоначално бе съобщено, че са починали мъж и жена, но от властите не е потвърдено дали причината е удавяне. Резултатите от извършените аутопсии и съдебно-медицински експертизи ще дадат окончателно становище. По неофициална информация е възможно да има и трети труп, не се знае за мъж или жена става дума, заяви кметът на Добрич Детелина Николова.

Бедственото положение в града остава. Има много наводнени улици и къщи. Непрекъснато се евакуират хора от ниските части на града. До обяд пожарната е реагирала на сигнали за евакуация на над 106 души, а други 55 човека са спасени.

Непрекъснато постъпват нови сигнали за евакуиране на хора от наводнени сгради и домове в ниските части на Добрич, информират от Областния съвет за сигурност.

Днес е неучебен ден за всички училища в Добрич.

Има изграден временен кризисен център за настаняване на хора в бедстващо положение в зала „Добротица", осигуряват им се одеяла и топли напитки.

Освен в Добрич много сериозно е положението и в село Кранево, алармира кметът Румен Николов. 5000 деца са на почивка в различни лагери в селото, като животът им е в безопасност, дадена им е топла вода и храна.

Ситуацията в Кранево е апокалиптична, заяви Николов. Селото се явява най-ниската точка на огромно водосборно дере. Всички хотели в крайбрежната зона са наводнени. Отнесени са пешеходни мостчета и парапетът на големия мост в центъра на селото. Пострадал е колекторът за отпадни води.

Прелели са язовирите Плачи дол и Смолница. Поради преливане на река Батовска се е наложила евакуация на почиващи в шест хотела на курорта Албена - от хотел „Гергана" до хотел „Боряна".

По информация на Областния съвет за сигурност без ток продължават да са три села в областта - Соколник, Бдинци и П. Гешаново.

Без вода остават селата Ведрина, Орлова Могила, Бдинци, Соколник, Драганово, Бранище, Плачи дол и голяма част от Добрич.

Ограничено остава пътуването по направлението Добрич -Балчик, а от Добрич към Албена се пътува през обходен маршрут през с. Одърци.

Бедственото положение в Община Велико Търново остава. Река Белица затвори и Прохода на републиката - изкъртени са мантинели и огромни парчета от асфалта, има паднали дървета.

На много места е нарушена инфраструктурата, прекъснати са пътища, има затлачени участъци. Пороят е отнесъл улици и мостове в няколко села в общината.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди организирането на поетапно почистване на всички затлачени и засегнати от дървета и наноси мостове.

Река Янтра заля моста в квартал „Чолаковци" във Велико Търново около 23:00 часа снощи, достигайки 869 сантиметра. В следващите часове нивото е останало критично. Подстъпите към църквата „Св. 40 мъченици" са под вода, отнесена е подпора на Владишкия мост. Пристъпено е към евакуация на живеещите около реката хора, за щастие няма пострадали.

В Дебелец са поразени 2030 дка площ. Засегнати са десетки къщи, като засега няма данни за пострадали и бедстващи хора в Дебелец.

Най-критична е била ситуацията снощи в градовете Килифарево и Дебелец, където река Белица преля и се наложи хора да търсят спасение по високите етажи на къщите си.

Около 30-40 къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на река Белица в Килифарево, съобщи кметът на града Димитър Събев. Щети са нанесени и на блоковете край реката, чиито мазета и приземни етажи са наводнени. Отнесен е мостът към Килифаревския манастир.

Силният дъжд вчера, последван от изпускане на язовир, е предизвикал наводнение на къмпинг "Градина", като водата е избила на плажа и като бурна река е отнесла каравани. Усложнена е обстановката и в района на Поморие, където няколко села са останали без ток.

Пътят Айтос-Провадия е затворен, заради придошла река в Руенско. В общината има наводнени къщи, жертви и пострадали няма. Добрата новина е, че в момента дъждът в Руенско е спрял. Пороите от вчерашния ден са довели до прииждане на река Казан дере, пътят Айтос-Провадия е затворен, заради мост, който е в ремонт.

Водата е метър над временното съоръжение, построено заради работата, което е наложило отбиване на движението по обходни пътища. Наводнени къщи има в селата Руен, Вресово и Добромир. Екипи на Гражданска защита работят по отстраняване на последиците от пороя, жертви и пострадали няма, съобщи за Дарик кметът на общината Исмаил Осман.

Дъждът снощи е нанесъл материални щети и в Разградско, съобщи заместник-областният управител Иван Борисов. Отводнителна тръба в село Ушинци се е запушила и водата от нея е отнесла асфалта на две улици с дължина 300 метра, наводнила е и мазетата на две къщи, като те са били отводнени още снощи. В местността Дервента е преляла река Хлебаровска, за близо час е бил залят пътя Русе - Шумен. Движението обаче не е спирано, тъй като в района е можело да се преминава. Било е наводнено и крайпътно заведение.
Пак в този район водата е унищожила 4 дка зеленчукова градина. В землищата на селата Веселина и Каменар пък е имало градушка и също е пострадала реколта. Наводнена е била и една къща в Каменар.

От ОДМВР-Разград съобщават, че пожарникарите са оказвали техническа помощ в трафопост в метан станция, собственост на фирма „Социалинвест" в Разград.
Валежите през последното денонощие са били 35-40 литра на квадратен метър, уточни заместник-областният управител Иван Борисов. Най-много е валяло в района на язовир „Бели Лом" - 40 л/кв.м, нивото на водоема обаче се поддържа на 50%.

11 къщи и дворни места са били залети след вчерашните дъждове в община Търговище. Най-много дъжд - 113,6 литра на кв. м са се излели за по-малко от два часа в района на селата Александрово, Пресиян и Пайдушко. В Търговище измереното количество на валежите е било 27 литра на кв.м, а в град Антоново - 40 л/кв.м. От общинската администрация информираха че нивото на река Сива, която преминава през ромския квартал на Търговище, се е вдигнало с два метра, но превантивното почистване на коритото преди дни не е позволило преливане. Водата в язовир Пресиян се изпуска контролирано през преливник, като намиращият се в съседство язовир Лиляк поема част от нея.

От склоновете и нивите се стече голямо количество вода, което доведе до заливане на 6 къщи в с. Здравец, 5 къщи в село Лиляк, дворни места в селата Александрово Подгорица. По информация на очевидци, водата по дворовете в тези села е достигала над един метър. Предстои оглед за оценка на щетите на територията на цялата община. Екипът на общинска администрация - Търговище продължава наблюдението на водните обекти, предвид неспиращите валежи в района.

Ситуацията в Шуменско е спокойна след проливните дъждове през изминалото денонощие. Седем язовира в областта преливат, но минимално и ситуацията е под контрол. Речните корита са с достатъчна проводимост. Областният управител на Шумен Венцислав Венков заяви, че без ток е новопазарското село Преселка. В различни населени места от областта има щети от пороите, но те са в процес на оценяване. Все още има и няколко наводнени къщи. Всички пътища в Шуменско са проходими и движението се осъществява нормално. Институциите остават в пълна готовност за действия при евентуално влошаване на обстановката.

През следващите денонощия водните нива ще се повишат в цялата страна, като най-сериозно покачване се очаква при реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн , съобщават от Министерството на околната среда и водите, на база на метеорологичната обстановка.

Значителни повишения на водните количества се отчита и в реките Факийска, Ропотамо, Русенски Лом и Камчия.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини