Замразените пари по „Околна среда” няма да спрат изграждането на Водния цикъл в Кърджали

Независимо от замразените пари по програма „Околна среда” на ЕС, строителите на Водния цикъл в Кърджали продължават да работят по обекта. Те са поели ангажимент да си свършат работата преди срока, посочен в договора – края на годината, в рамките на следващите 2-3 месеца. Това заяви пред „Дарик” ръководителят на проекта за Водния цикъл на Кърджали инж. Митко Синабов. И бе категоричен: „Кърджали няма да остане разкопан, заради забавените пари”.
По думите му Община Кърджали също е отправила две искания към МОСВ за възстановяване на близо 6 милиона лева, а такива искания били направили и всички останали 57 общини в България със замразени пари по проектите за водния цикъл. „Нито една община не може да си позволи такива суми и очаквам дори и да не бъдат размразени парите от Брюксел, националният бюджет да ги поеме”, коментира инж. Синабов. Той обаче очаква и всеки момент средствата по Околна среда да бъдат размразени и да се осъществят плащанията.
От думите му стана ясно още, че община Кърджали е получила финансова санкция в размер на 2,5 милиона лева за избора на офертите от фирми-изпълнители на пречиствателната станция на Кърджали, която е част от проекта за Водния цикъл. „При нас са констатирани не толкова нарушения на процедурата, колкото неспазване на изискванията по изискуемите стажове на специалистите, които са във фирмите-изпълнители”, посочи инж. Синабов.
По думите му кметът на Кърджали инж. Хасан Азис е разпоредил да се обжалва санкцията и се надява тя да бъде отменена от съда. Съдебната процедура няма да забави дейностите по изграждането на пречиствателната станция, убеден е ръководителят на проекта за Водния цикъл на Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини