Да подкрепим изграждане на нов иконостас за храма “Свето Успение Богородично" в Кърджали

Храмът "Свето Успение Богородично" е изграден с дарения и е открит на 29 май 1939 година.
Благодарение на усилията отец Боян Саръев и изцяло със средства на дарители около храма бе създадено Православното духовно средище манастир "Свето Успение Богородично", открит през 2003 година. Манастирът е едно много посещавано и от българи, и от чужденци място и може да се каже, че в областта на поклонническия туризъм е номер едно не само в Кърджали, но и в региона. Там се съхранява единствената в България частица от Светия кръст. Манастирският комплекс е център на културно-просветна и социална дейност - там работи трапезария за бедни, неделно училище по вероучение, компютърна зала, безплатен медицински кабинет, музикален салон.
Сега съществуващият иконостас е бил изграден като временен от дърво и шперплат в началото на миналия век. Храмът "Свето Успение Богородично" има нужда от нов дърворезбован иконостас, който да отговаря на традициите и канона на Българската православна църква. Роденият в Кърджали Иван Янев е изработил проект, зад който застават местни общественици, банкери, бизнесмени и специалисти, обединени в Инициативен комитет. Необходимата сума за реализиране на проекта е 92 000 лева.
Иван Янев е завършил Художествената гимназия за приложни изкуства в Трявна и Националната художествена академия в София, специалност Дърворезба. Твори в областта на живописта, скулптурата и дървопластика. Участва в редица изложби и прояви в страната и в чужбина. Негови работи са в частни галерии и колекции в България, Швеция, Швейцария, Германия, Великобритания, САЩ. През 1 993 г. печели /в колектив/ първа награда в архитектурен конкурс за изграждане на храма "Свети Висарион Смоленски" в Смолян. Инициативният комитет се обръща с молба за подкрепа към всеки, който иска и може а помогне.

Дарителска сметка:Инициативен комитет за нов иконостас в храм "Успение Богородично" в Кърджали

BG04BUIB9888 503 894 5900 при Сибанк ЕАД,клон Кърджали в бг лева

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини