Над 1 млн.българи са жертва на домашно насилие,жените си бият и полицаи

Камелия Чолакова представя опита на Кърджали

Над 1 млн.българи годишно са жертва на домашно населие. Най-драматична е ситуацията в Ломско и Монтанско, където, често семейните скандали сред ромското население завършват не само с бой, но и със смъртни случаи. Полицаи в Лом признават че посягат на жените си. В миналото такъв подход са имали и техни колеги от Кърджали.  Ситуацията в Кърджалийско и Смолянско е тревожна и заради това, че нравите все още са патриархални и жените не споделят за преживяното публично. И докато нежната половина се оплаква от физическо насилие, силният пол сигнализира за психически тормоз. Сериозен проблем остава побоят над деца. В Кърджалийско и Смолянско зачестяват случаите на насилие над възрастни,самотни хора. Грижите за тях се неглижират. В Кърджали почти всеки месец се намират самотни старци, починали без грижи.

Домашното насилие подтикна Министерството на правосъдието да задели фонд за проекти за превенция. Средства се отпускат на неправителствени организации след представянето на проекти.Една от най-дейните е „Български фонд за жените”.Тя първа обърна внимание на сериозните проблеми в Ломско и Монтанско. Фокусира се и върху Кърджалийско и Смолянско. В Родопите много от мъжете се водят от принципа „Насилието не помага само тогава,когато не се прилага”. И това е въпреки исляма,който изисква грижа на мъжа към жената и въпреки християнството,което проповядва любов към ближния.

  Темата за домашното насилие в ключовите региони бе обсъдена на Кръгла маса в столицата.Акцентира се върху превенцията. Констатацията на участниците е,че е по-лесно да се реагира след случай на насилие, отколкото той да бъде предотвратен.

  Участвалите представители на неправителствени организации и институции посочиха, че за превенция е много важна ролята на училището, религиозните институции, неправителствените организации.

  От „Българския фонд за жените” посочиха,че са помогнали на 1543 жени, жертва на домашно насилие.На много са осигурили образование и работа.

 Най-дългогогодишна е дейността по проблема на читалище „Обединение 1913” В Кърджали. Към него е създаден женски клуб „Родопея”, който оказва помощ на жени жертва на насилие от 1999 г.насам. Работи се отлично с полицията. Първоначално служителите на реда бяха скептични. Някои дори смятаха,че даваме лош пример на жените им, сподели секретарят на читалището Камелия Чолакова. Сега обаче полицаите са чувствителни към сигналите за побои и реагират светкавично. Голяма обществена разгласа извършват читалищните секретари на читалищата в община Кърджали. От клуб „Родопея” им гостуват и разясняват възможностите за реакция определени в Закона за защита от домашно насилие. Работата с читалищните секретари е уникална за страната. Там където е имало разгласа чрез тях жените жертва на унижение и побои се обръщат към властите за помощ.Към читалище „Обединение 2013” е създаден и  кабинет за консултации. В него работят юрист и психолог. Те напътстват кърджалийки как да реагират при домашно насилие.Средно 40 кърджалийки годишно търсят помощта на кабинета.

В Смолянско акцентът е поставен повече върху превенцията срещу насилието върху деца. Причината е, че жените избягват да споделят публично своите проблеми. Тук действа Движение за психосоциална подкрепа.  Работи се в тясно сътрудничество със социалните служби. Използват се възможностите на Центровете за обществена подкрепа.

  Зорница Шуманова от отдел „Превенция” на Министерството на вътрешните работи посочи, че ръководството на ведомството се обръща за тясно сътрудничество с неправителствените организации. То си партнира и за превенцията срещу домашното насилие.Най-трудно се работи с жертвата.Много често това са хора с висше образование.Ромите пък въобще не стигат до полицията,сподели Шуманова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини