Нашествието на мароканците ни струва 250 бона

250 000 струва на седемте общини в Кърджалийска област унищожаването на мароканските скакалци с авиация. Средствата ще бъдат възстановени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Както първи Кърджали бг вести писа два хеликоптера от Авиоотряд Варна извършиха 21 полета над Източните Родопи и успяха да неутрализират нашестввието на насекомите. Най-много засегнати площи е имало в община Черноочене -15 100, в Ардинско са 6 700, в Кърджалийско 7980, в Джебелско 5280, в Момчилградско 6960,в Кирковско 4680 и в Крумовградско 3300. Общо са третирани 50 000 дка. Само докато е траело пръскането, площите нападнати от мароканската напаст са се увеличили с 5000 дка. От Агенцията по безопасност на храните отчитат, че са се справили с нашествието. Само в отделни дворове по селата ще се налага пръскане със пръскачки, защото населените места са били заобикаляни.

Един от пилотите е споделил,че от 28 години пръска с машината си, но такава напаст не е виждал. Според шефа на областната служба на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Грозев областта ни е подходяща са разпространение на насекомите заради географското положение и каменисти почви, много от които остават необработени. В близките 3-4 години вероятно няма да се налага ползване на хеликоптери, но общините трябва да предвидят средства за пръскане с пръскачки, отбеляза Грозев.

Областният управител Бисер Николов посочи пред журналисти, че е имало специална разяснителна кампания. Кметовете на населени места са били натоварени със задачата да информират стопаните да приберат пчелите си в кошерите, въпреки,че препаратът, с който е пръскано не е опасен за тях.

Няма нито едно унищожено пчелно семейство, декларира шефът на отдел„Растителна защита“,към агенцията по безопасност на храните инж.Соня Новодрянова.

Георги Кулов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини