Проверяват газовите бутилки в заведенията на Кърджали

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява газовите бутилки и уреди в заведения, ресторанти, бистра и закусвални в цяла Южна България.
Проверката е превантивна, искаме да видим какво е състоянието, за да се избегнат инциденти в предстоящия летен сезон, каза за БТА Димитър Михайлов, началник на Регионалния отдел на инспекцията за държавен технически надзор за Южна България.

Проверките ще продължат два дни в девет области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Бургас, Сливен и Ямбол.

"Ще бъдат проверени максимален брой обекти. Само няколко часа след стартирането на проверките са открити нарушения, предимно в Пловдив. Засечени са нерегистрирани газови уреди, на които не е извършен и технически преглед", обясни Михайлов.

Открита е газова бутилка в склад за хранителни продукти, което е забранено. В разрез с правилата, пак в пловдивско заведение е била съхранявана газова бутилка до стълбище.
Това е строго забранено, тъй като пропан-бутанът е тежък газ и пада ниско долу.

"Необходимо е собствениците на заведения за хранене да използват регистрирани газови бутилки и уреди, минали през технически преглед", напомни Михайлов.

Те не бива да се съхраняват в помещения под нивото на околния терен като изби, в помещения с температури над 40 градуса, до стълбища и в складове за хранителни стоки.

Гражданите рядко подават сигнали за неправилно съхранение на газови бутилки, съобщиха още от Регионалния отдел на инспекцията за държавен технически надзор за Южна България.

Наскоро специалистите получили информация за неизправна сградна инсталация на природен газ, но след проверката се оказало, че тя е изрядна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини