Все повече украински граждани търсят спасение в Русия

Продължава да нараства броят на украинските граждани, търсещи спасение на руска територия от нестихващите бойни действия в Луганска и Донецка област.
Само през последното денонощие руската границата са пресекли над 12 хиляди души, съобщи БНР.

Бежанската вълна се усеща най-силно в Ростовска област, където продължават да прииждат украински граждани, предимно семейства с деца, а също така възрастни хора.

Руският премиер Дмитрий Медведев обвини в лъжа украинските власти, които вчера официално заявиха, че не виждат никакъв хуманитарен и бежански проблем на общата граница. Киев твърди че, движението там е нормално и броят на хората, които напускат страната или влизат в нея, е приблизително еднакъв.

Според руския правителствен ръководител обаче над 4 хиляди украинци вече са подали молби да получат статут на бежанци. За тях се оборудват специални бази за настаняване и се събира хуманитарна помощ. Освен това стотици руски семейства изразяват готовност да приютят в домовете си пристигащите от Украйна.

Съобщенията, че Киев е затворил няколко гранични пункта с Русия, за да попречи на бежанската вълна, предизвикаха реакции в руската Държавна Дума. Депутати предлагат незабавно да бъде приложена Конвенцията на ООН за бежанците, която забранява всякаква дискриминация по отношението на лицата с подобен статут.

Според ООН в Украйна няма хуманитарна криза.

Украйна заяви, че не е изправена пред хуманитарна криза, както твърди Русия, и шефката на хуманитарните операции на ООН Валъри Еймъс потвърди украинското становище, съобщи АП, цитирана от БТА.

Запитана дали в Украйна има хуманитарна криза, Еймъс отговори:
"Доколкото знам, не."

Русия внесе тази седмица в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, настояваща за осигуряване на хуманитарни коридори в размирните райони в Източна Украйна.

Някои от дипломатите останаха смаяни от искането на Москва на фона на възраженията й срещу създаване на хуманитарни коридори в Сирия, нейна близка съюзничка, където те са безспорно необходими. САЩ осъдиха резолюцията като "лицемерна", коментира АП.
Някои дипломати обаче настояха ООН да проучи руските твърдения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини