Кърджали коленичи пред Ботев и героите загинали за свободата

За почест

Кърджали коленичи пред паметта на гениалния революционер Христо Ботев и патриотите,  паднали за свободата на България на тържествена заря-проверка.На площад „Освобождение се строиха представителни роти на хасковския гарнизон, гвардейският отряд от Кърджали и отряди от големите училища в града.

Десетки кърджалийци се стекоха да наблюдават церемонията.

 Сред официалните лица бяха областният управител Бисер Николов,народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, шефът на Областната дирекция на МВР комисар Петко Деведжиев, кметът на общината Хасан Азис и др. Зарята командва капитан Николов.

 В словото си областният управител заяви: Свеждаме глава в знак на почит към героите, спомняйки си възгласа на Ботев на козлодуйския бряг:Да живее България!”Великият поет се превърна в мяра за българския дух,отбеляза още губернаторът. Според Николов Ботев нарушава поведението на смирението и доказва,  че свободата е философия на духа.Показва ни как се зрее за саможертва и смърт по пътя към идеала. Той е един от героите, от които черпим вяра и упование и го предлагаме за пример за подражание на децата си,каза още областният управител. Според него в Ботев търсим жизнените корени на доброто. Делото му има национално -обединителен заряд. Днес имаме нужда от оптимизма на поета за бъдещето на България, подчерта Николов.

  Командващият зарята капитан Николов направи проверка на почетните роти и отряди, като посочи имена на загинали за България герои.

 Докато траеше проверката бездомни кучета необезпокояване се бяха отдали на ласки пред строя.

  Последваха впечатляващи фойерверки.

Георги Кулов

На колене
Оркестърът
Знамето
Словото
Кучешка любов
Фойерверките
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини