Обстановката след пороите се нормализира

Обстановката във Велико Търново, Габрово, Шумен и Русе се нормализира след силните порои. Очакват се дъждове още 10 дни.
Обстановката в Габрово след поройните дъждове през последните три денонощия постепенно се нормализира. Под наблюдение остават свлачищните райони, прелелите дерета, река Янтра и притоците й Синкевица, Паничарка и Сивек, съобщиха от общинския съвет по сигурността, съобщи БТА.

Високите води са нанесли сериозни поражения на пътната инфраструктура. Активизирали са се осем свлачища, като едно от тях е блокирало пътя към габровското планинско село Дебел дял и автомобилите временно са пренасочени по обиколен път.

Пътните настилки на около двайсетина улици и квартали са частично разрушени, това налага гражданите и водачите на автомобили да се съобразяват с неудобствата и да се движат с повишено внимание.

В местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" сигналите за наводнени избени и приземни жилищни помещения нарастват, спасителите са се отзовали досега общо на 58 сигнала.

В язовир "Христо Смирненски" свободният обем до преливника е около 5 милиона кубически метра, не се налага аварийното му източване. Екипи на общината и на пожарната безопасност, както и на фирмите-изпълнители по водния цикъл, заедно с местните предприятия "ВиК" и "Благоустрояване" продължават работата по обезопасяването на пътните участъци и разчистването на земни маси и наноси.

За 45 часа непрекъснати проливни дъждове в Габрово паднаха около 100 литра валежи на квадратен метър, при частичен интензитет в пиковите моменти 320 литра на квадратен метър, а река Янтра повиши нивото си с два и половина метра.
Водите на най-големия в Разградска област язовир Бели Лом се изпускат контролирано поради обилните дъждове в региона и покачване на нивото, предаде БГНЕС.
Нивото на язовира се изпуска и трябва да се задържи на 52% от капацитета си, т. е. 25 500 000 куб. м. вода. Наблюдават се и другите осем потенциално опасни водоема. Над Разград са надвиснали отново оловно-сиви облаци и се очакват дъждове, които през изминалото денонощие бяха 58-60 л/м.кв.

В петък язовир в поповското с. Априлово преля, евакуирани бяха около 30 души. Усложнена бе обстановката във Велико Търново, Габрово и Русе. Още 10 дни ще има валежи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини