13 деца са ранени при пътни произшествия в областта през тази година

От 01.01.2014 г. до 28.05.2014 г. на територията на област Кърджали са регистрирани общо 151 пътнотранспортни произшествия, като 50 от тях са тежки (с убити и ранени) с 1 загинал и ранени 63. Сравнението със същият период на миналата 2013 г. показва увеличение на тежките ПТП с 1 брой, намаление на загиналите с 1 и увеличение на ранените с 8. Броят на леките(само с материални щети) ПТП е с 4 повече.
Най-много – 28 на брой, са тежките пътни произшествия на територията на община Кърджали, по 5 са в общините Черноочене и Кирково, по 4 в Момчилград и Крумовград, 3 са в Джебел и 1 в Ардино. Единственият загинал в катастрофа е в Кърджали.
Най-често настъпилите ПТП по вид са: сблъскване между МПС, блъскане на МПС в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в предпазна ограда, в препятствие на пътя, в скат, блъскане на паркирано и на спряно ППС и блъскане на пешеходец.
Почти всички настъпили пътни произшествия са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са несъобразена скорост и отнемане на предимство.
От началото на тази година при 13 ПТП са пострадали 13 деца и юноши, като едно от тях е водач на велосипед, двама са водачи на мотопеди, 6 са пешеходци и 4 са пътници. Основните причини са несъобразена скорост и отнемане на предимство.
През пролетно-летния период на миналата година са регистрирани 15 тежки ПТП с 16 ранени деца и юноши. По вид пътните произшествия с пострадали деца и юноши през 2013 г. са: блъскане на пешеходец – 9 ПТП с 10 ранени, преобръщане на МПС – 4 катастрофи с четирима ранени и сблъскване на МПС – 2 пътни произшествия с двама ранени.
Причините за ПТП с пострадали деца и юноши през пролетно-летния летния период на 2013 г. са: несъобразена скорост и отнемане на предимство /по 7 пътни произшествия/ и 1 при неправилно завиване.
Ранените деца през летния период на миналата година са 4 до 7-годишна възраст, 9 до 14-годишна възраст и 3 до 18 години.
Основните причини за травматизма с деца и юноши са:
- движение с превишена и несъобразена скорост /главно в населените места/;
- неспазване на предимство;
- недостатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца;
- липса на нагласа у водачите да се движат с по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност, когато возят деца;
- неизползване на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;
- неизползване на светлоотразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.

Регионален пресцентър на МВР

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини