Хасан Азис:Делото на Кирил и Методий ни отреди достойно място в Европа

Шествието

Денят на славянската писменост и българската култура е празник, който ние кара с копнеж да го чакаме. Ако има общобългарски празник , който може да се определи като най-сърдечния, най- топлия,най -милия, това е 24 май. Това е ден на мили спомени и срещи, подчерта в словото си пред кърджалийци кметът Хасан Азис. Според него народ, който има празник на буквите е посочен от Господ да възкръсва и се изправя. Много дейци са пазели въглена на народния дух. Будителят отец Паисий не случайно е отделил на създателите на славянската писменост Кирил и Методий специално място в своята „История славянобългарсая“,каза още в словото си градоначалникът. Той припомни,че първият закон приет от младата българска държава след Осбвобождението е за задължителното всеобщо начално образование.

Делото на Кирил и Методий ни кара не само да изпитваме гордост , че винаги сме били в Европа,но и че сме допринесли за нейната стабилност,каза още Хасан Азис. Кметът акцентира върху това че папата славянин Йоан Павел II ги провъзгласява за съпокровители на Европа. Затова днес“ Върви народе възродени“ звучи до националния химн. Хасан Азис подчерта , че днес нацията ни се прекланя пред просветители,творци и научни работници. Обичаме ви, както детето обича своята майка и баща, завърши градоначалникът.

Общо 5000 приподаватели, дейци на културата и на науката се трудят в областта .В Кърджали по традиция много от тях манифестираха или бяха излезли да приветстват шествието на училищата на общината. Шествието бе водено от двата гвардейски отряда и мажоретки.

Кметът Хасан Азис бе излязъл и ги приветства пред общината. В градската градина пред паметника на освободителите се събраха стотици кърджалийци.З вуча „Върви народе възродени“ в изпълнение на оперетния състав към Дома на културата.

Сред официалните лица бяха кметът Хасан Азис,народните представители Милко Багдасаров и Цвета Караянчева, председателят на общинския съвет Раиф Мустафа, началника на Регионалния инспекторат по образование Сашка Тръпкова. След словото си кметът връчи награди на изявили се през учебната година ученици. Първа бе отличена младата математичка Нерин Мехмед от IV клас.

Последва музикална програма.

Земетресението което разлюля Кърджали не помрачи празника.

Георги Кулов

Отличничките
Гвардеец
Словото
Награждаване
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини