Битката с марокански скакалци започва в понеделник

В понеделник рано сутринта (26 май) започва въздушно третиране на нападнатите от марокански скакалци площи на територията на област Кърджали. Това беше договорено на работна среща днес с представители на общините по покана на областния управител Бисер Николов.

Пръскането с хеликоптери стартира след решение за авиационно третиранe на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия от 14 май 2014г. и заповед на министъра на земеделието проф. Димитър Греков от 21 май, с която обявява каламитетно нападание от марокански скакалец в районите на седемте общини на територията на област Кърджали. Популацията на скакалеца е засегнала около 50 хиляди декара в областта.

Борбата с малоканския скакалец тръгва в землищата на селата Боровица, Голобрад и Сухово в община Ардино, тъй като скакалците са в най-напреднала възрост. Авиационното третиране на огнищата на вредителя в областта ще бъде извършвано в продължение на около 5 дни с препаратите Димилин 48 СК и Акарзин.

На работната среща днес в Областна администрация – Кърджали кметове и представители на общините обсъдиха помощта, която ще окажат – осигуряване на летателни площадки, вода, където е необходимо и други. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини