Главният прокурор ще нищи кърджалиец, фалшифицирал смяната на имената от 1972 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров ще нищи фалшификациите на кърджалиеца Хюсеин Мемушоглу в книгата му „Страници от историческото минало на помаците”. В нея роденият в Каялоба Мемишоглу твърди,че по време на смяната на имената на българите мохамедани през 1972 година са дадени хиляди жертви. Според написаното от Мемушоглу, който е завършил Висша партийна академия в София,а сега е професор в Турция, в Доспат са убити 278 души,в Барутин 315,а в Триград-194..

Книгата му бе преведена на български и се разпространяваше през деветдесетте години в Родопите. Сега отново се реанимират твърденията му направени преди двадесет години.

В тази връзка от българомохамеданската Дружба „Родина” изпращат сигнал до Върховна касационна прокуратура. Тя от своя страна възлага проверка на ДАНС. Окончателният резултат е готов в средата на февруари тази година.Разследват се твърденията за масови убийства в градовете Доспат, Якоруда, Барутин и Самоков от органите на властта през 1972 г. Снети са обяснения от 48 лица. Доказано е, че жертвите са 13. Единадесет от тях са при стълкновенията в Барутин и Корница.

От ДАНС са изяснили , че публикуваните от Мемишоглу снимки са взети от сборника „Българските издевателства с документи и снимки 1978-1989 г.” излязъл на английски език в Лондон. В него не се посочва нито авторът на снимките, нито къде са правени те.

Върховна касационна прокуратура е сезирала главният прокурор Сотир Цацаров, който трябва да се произнесе по казуса.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини