Стефан Ангелов сезира прокуратурата за отстраняването му от общински комисии

Общинският съветник Стефан Ангелов, по повод освобождаването му от Постоянната комисия по законност и обществен ред, Постоянната комисия по екология и европейски проекти и Постоянната комисия по транспорт и комуникации към Общински съвет Кърджали се обръща към медиите с отворено писмо, което предоставяме. Припомняме, че Стефан Ангелов премина към политическата формация на Георги Първанов – АБВ, поради което бе изключен от групата на социалистите.

 Уважаеми представители на медиите,

Бих искал да ви информирам, че сезирам Окръжния прокурор на Кърджали, г-н Светлозар Лазаров и Областния управител на област Кърджали, г-н Бисер Николов, във връзка с незаконното ми отстраняване като общински съветник от работата в постоянни комисии в Общински съвет-Кърджали. Считам, че това нарушава конституционните ми права, а също ми пречи да изпълнявам пълноценно правата и задълженията си като законно избран от стотици кърджалийци представител в местния орган за самоуправление.

С решение  № 84, взето на заседание на Общински съвет – Кърджали, проведено на  25.04.2014 г. бях освободен като член от: Постоянната комисия по законност и обществен ред, от Постоянната комисия по екология и европейски проекти и от Постоянната комисия по транспорт и комуникации. Решението беше взето във връзка с предложение от  председателя на групата общински съветници от БСП, основано на разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, която е обявена за противоконституционна от Конституционния съд.

Взетото решение ме лишава от правото ми, като общински съветник да участвам в постоянни комисии, въпреки че това ми право е регламентирано с разпоредба от Закона. С последните промени в ЗМСМА, тази разпоредба е в сила от 01.01.2014 г. и предвижда задължително всеки общински съветник да бъде  член на поне една постоянна комисия.

Сезирах окръжния прокурор и областния управител, тъй като те са институциите, натоварени да следят за спазването на законността в Република България. С жалбата си помолих оторизираните органи да извършат проверка по законосъобразността на взетото от Общинския съвет решение и да предприемат действия, съобразно правомощията им.

Стефан Ангелов,

Общински съветник

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини