Доставят 160 000 бюлетини в Кърджали при засилена полицейска охрана

Даниела Петрова

145 016 избиратели от Кърджалийският многомандатен изборен район имат право да отидат до урните и упражнят правото си на глас за евродепутати. За тях ще бъдат открити 447 секции в областта. Ще има и 9 подвижни за хора с увреждания. Някои от секциите са в частни домове.

За вота в събота в Кърджали ще пристигне конвой сбюлетини. Брониран камион с охрана от жандармеристи и полицаи ще достави книжата до сградата на областна администрация. Доставените бюлетини ще бъдат с 10 на сто повече от броя на гласоподавателите.

Районната избирателна комисия вече работи в ритъм. Назначени са над 3000 членове на секционни избирателни комисии. Ще бъдат определени и застъпниците на партииите ,като не може формация или независим кандидат да има повече от един застъпник в секция. Това съобщи пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Тя посочи,че са създадени всички условия за гражданите с увреждания да гласуват. Има телефони, на които те могат да заявят подвижна секция. По Изборния кодекс те имат право да упражнят вота си там където пожелаят.

За този вот важи правото на уседналост. Могат да гласуват пълнолетните граждани, които три месеца преди вота са били на територията на областта и имат регистрация по постоянен и настоящ адрес.

Бюлетините са в кочан с уникални номера. Те се откъсват и дават на гласоподавателя преди да влезе в тъмната стаичка. Той отбелязва с Х или V предпочитанието си за политическа формация или кандидат в кръгчетата за преференциално гласуване. Ако кандидатът получи 5% от преференциите, той се предвижва нагоре в листата.

До сега в РИК са постъпили две жалби. Едната е за агитация по домовете от политическа партия. Политическите формации са инструктирани да спазват Изборния кодекс,каза още Петрова.

Нямат право на глас в многомандатния район поставените под запрещение, затворниците и тези, които ще гласуват в чужбина.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини