Млади хора се запознаха на място с успешен европейски проект за Дяволския мост

Над 200 младежи от седемте общини на областта се включиха в организирания от Младежко ДПС-Кърджали поход до Дяволския мост край Ардино. Идеята на инициаторите бе да запознаят младите хора от региона на място с добрите практики на реализиран европейски проект през изминалия програмен период. Участниците в похода бяха приветствани от кандидата за Европейски парламент от листата на ДПС Елисавета Кехайова, областния лидер на Младежко ДПС Байрам Юзкан, Айджан Ахмед, зам.-областен председател на Младежко ДПС и председателя на общинската структура на Движението в Ардино Изет Шабан.
Проектът на община Ардино се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие”, като включва реконструкция и рехабилитация на пътя за Дяволския мост, както и реставрация и консервация на самия мост. Освен новата 4-5 км пътна отсечка е извършено реставриране, оборудване и експониране на тракийското светилище „Орловите скали" и Барутчийницата в Ардино.
„Младите хора осъзнават същността и значението на опазването на природата, на културно-историческото наследство, чиито ресурси в региона са огромни. ДПС е в Европа, за да презентира богатството на България и да привлича нови ресурси за цялостното развитие на регионите”, заяви кандидатът за евродепутат от листата на ДПС Елисавета Кехайова. Според нея младежкото крило на Движението дава пример на младите хора в Европа да общуват помежду си в един глобализиран свят чрез рекламиране на природните ценности.
„Младежката общност в Кърджали е убедена, че когато ДПС е в Европа, Европа достига до Кърджали и до Ардино, до Перперикон и до Дяволския мост. Този проект е пример не само за съхранение, но и за развиване на културно-историческото наследство на област Кърджали”, каза младежкият лидер на ДПС-Кърджали Кадир Мустафов.
Снимки: Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини