Научни магии: Генетиката на драконите. Корпусът за бързо гърмене и т.н.

За четвърта година Британският съвет в България организира Софийски фестивал на науката. Той се провежда от 8 до 11 май в парка Заимов в столицата, като достъпът до шатрите с игри и демонстрации, както и за голяма част от лекциите, е свободен.

На входа на фестивала посреща шатрата "Експлораториум", където малки и големи могат да видят как са се променили източниците на светлина от началото на века до днес, как се образуват сталактити и сталагмити, как да си направят облак в бутилка, как да се ориентират в джунглата на тъмно и как да си направят робот, а също и да се предизвикат с пъзели, логически и математически задачи.

Специални гости на тазгодишното издание на фестивала са Робърт Уинстън, професор по "Наука и общество" в Импириъл Колидж, Лондон и Франк Бърнет, професор по комуникация на науката. Уинстън е познат като създател на популярните серии на Би Би Си "Човешкото тяло", "Суперчовек", "Тайният живот на близнаците", "Дете на нашето време", "Човешките инстинкти" и е водещ специалист в сферата на ин витро, а Бърнет е един от основателите на най-големия британски фестивал на науката - в град Челтнъм, и е първият учен по комуникация на науката на Острова.

Стотици деца посетиха в петък фестивала. Имаше организирани групи от няколко столични частни и общински училища, а също и цели класове от Видин. Те мърдаха от шатра в шатра и посещаваха лекциите посветени на генетиката на драконите (всъщност човешката), животинския свят в Гуам и как изглеждат съвременните роботи.

Фурор сред децата предизвика и "Корпусът за бързо гърмене" - студентите от Факултета по химия и фармация в Софийския университет, които въоръжени с различни избухливи вещества и течен азот, правиха демонстрации през целия ден. Следобяд гърмежите, които първоначално смущаваха лекторите и публиката, вече впечатляваха само новодошлите.

На 10 и 11 май химиците отново ще бъдат до театъра с арсенала си за експлозии и любопитни химични реакции, така че всеки може да ги види. Заедно с тях в програмата фигурират и математическо магическо шоу и забавни физични експерименти в събота сутринта, а по-късно - "Фабрика за резервни части - 3D принтиране", "Пчелна математика", "Истории с дъх на молекули" и "Да ядеш... камъни". Гвоздеят на вечерта е лекцията на Фрнак Бърнет "Запознай се с мозъка си".

Лекциите се провеждат в главната шатра "Арена" пред входа на театър "София", и в "Лаборатория", разположена на лятната сцена на театъра.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини