Рускини и украинки празнуваха заедно в Кърджали Деня на победата на пук на кризата в Украйна

Рускини и украинки,които живеят в Кърджали празнуваха снощи Деня на победата на пук на кризата в Украйна. Над сто гражданки на бившия Съветски съюз, техните деца и руски възпитаници се събраха в ресторант „Москва” на традиционна вечеря по случай разгрома на фашистка Германия. Те почетоха жертвите на хитлерофашизма. Заедно с това отдадоха почит на падналите в кръвопролитията в Украйна руснаци и украинци.

Следим с болка събитията и вярваме, че разума ще надделее,заяви за Кърджали бг вести лидерката на руската общност в Кърджали Тамара Димитрова. Тя подчерта, че кризата в Украйна не се е отразила на отношенията между рускини и украинки в Кърджали. Те продължават да са единни.

Пред членовете на общността Тамара Димитрова заяви , че Денят на победата е най-важния празник за всеки руснак.Той обединява всички народи на бившия Съветски съюз.

Т.нар.руска общност в Кърджали наброява близо сто души. Те са предимно жени, сключили бракове с кърджалийци.Началото на срещите на Девети май са поставили при честването на Петдесетгодишнината от победата над хитлерофашизма. Сега се събират и на 13 януари, когато се чества т.нар.Руска нова година. Празнуват с настроение. Пеят руски и украински песни. Туркменистанка заявява, че всички се чувстват обединени от героичното минало.

Според Тамара Димитрова руската общност в Кърджали отдавна се е отказала от водката и руската салата. Сега наблягат на българска ракия и шопска салата.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини