Полицейските инспектори в Кърджалийско ще борят домашното насилие в селата

Боян Кехайов обещава съдействие срещу домашното насилие

Антония Филева управител на неправителствената органнизация Н&D Джендър Перспективи съобщи за Кърджали бг вести, че ръководителите на институции, с които вече е провела срещи в гр. Кърджали са проявили интерес и подкрепили дейността на организацията за превенция срещу домашното насилие.

Те заявиха своята съпричастност в борбата срещу домашно насилие, като се ангажираха с разпространение на предоставените им информационни и превенциони материали,сподели Филева.

Информационните материали ще достигнат до пострадали и лица в риск от домашно насилие и в по-малките населени места чрез полицейските инспектори от община Кърджали увери г-н Боян Кехайов- в качеството си на изпълняващ длъжността директор на ОД на МВР-Кърджали и РИ Ригов на среща провела се на 17.04.2014г. в ОД МВР – Кърджали.

В инициативата се включиха и от Дирекция „Социално подпомагане” Кърджали с директор г-н Красимир Ралев, където също има оставени координати, брошури и плакати с информация за закона за защита от домашното насилие, видовете домашно насилие и първи стъпки за защита в ситуация на такова насилие.

Плакати и брошури се разпространяваха и сред гражданите на площада пред общината и културния дом. Въпреки дъждовното време на 17.04.2014г и 24.04.2014г., както и дните преди празниците, много минувачи се спираха и проявяваха интерес.

През април посетихме още и Съюз на инвалидите в България – Кърджали, където се срещнахме с г-жа Шенай Бекир. Там също оставихме превенционни материали. Разговаряхме за това колко е важна подкрепящата среда за да може пострадалия да повярва в собствените си сили и да се защити и как липсата на организации, които да работят на място в тази сфера, засилва чувството за безнадежност и безнаказаност,каза още Филева.

Тя заяви също,че са попаднали на жена, която им споделила за извършвано над нейна роднина домашно насилие, но се срамувала да не дискредитира семейството си.

Пострадалата беше от близко до град Кърджали село- тя ни сподели, че в селото хората се познават, има традиционни консервативни нагласи, които са бариера за пострадалите свободно да идентифицират проявите на насилие и да потърсят помощ,каза още Филева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини