Пет партии влизат в Европарламента, ГЕРБ и БСП с по шест мандата

Към момента ГЕРБ събира най-много гласове за Европейския парламент - 14,8%. Следват БСП - с 13,3%, ДПС - с 6,8%, Реформаторския блок - 3%.
„България без цензура", НФСБ, "Атака" и АБВ потъват с резултати под 3%.

Данните са базирани на отговори на свободно зададени въпроси в рамките на национално изследване на електоралните нагласи и доверието в институциите и политиците, проведено от Центъра за анализи и маркетинг в периода 23-30 април, като в него са участвали 1023 пълнолетни граждани.

Според данните от проучването, 36,7% от гражданите със сигурност ще гласуват на изборите за евродепутати, които ще се проведат на 25-и май и вече са решили за кого ще дадат своя вот. 24,5% няма да гласуват.

Резултатите на същия въпрос, но проведени с шоу карта, показват, че отново ГЕРБ водят по вот, с 18%, но при този метод 5 партии събират над 3% вот, което означава, че ще имат представители в Европарламента. БСП събира 15,2%. Според изчисленията на шефа на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов ГЕРБ и БСП ще получат по шест мандата, ДПС - три, а Реформаторският блок и "България без цензура" - по един.

Продължава да е нисък процентът на оптимистите, които смятат, че положението в страната ни ще се подобрява - 14,2% през април, спрямо 14,3% през март. Според 49,2% от анкетираните, положението в страната ни през предстоящите месеци ще остане същото, а 32,8% са убедени, че ще се влошава.

Остава и тенденцията за липса на политик с положителен рейтинг - т.е. доверието към него да е по-високо, отколкото недоверието. Все пак с най-високо доверие се ползва Кристалина Георгиева. 31,9% от анкетираните граждани признават, че по-скоро имат доверие на Георгиева. След нея по доверие се нарежда кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Прави впечатление, че президентът и министър-председателят имат почти еднакъв рейтинг на доверие. Към Росен Плевнелиев доверието е в размер на 29,8%, което бележи лек спад спрямо месец март - 31,6%. В същото време 28,5% от гражданите отговарят, че по-скоро имат доверие в Пламен Орешарски. След тях се подреждат Бойко Борисов с 28,1%, Георги Първанов - с 26,3%.

Волен Сидеров е безспорен лидер по недоверие, като само 7,7% имат доверие в лидера на ПП „Атака". Следват го Лютви Местан и Николай Бареков.

Напоследък Българската православна църква има най-висок рейтинг на доверие, тя събира 45,3% от одобрението на гражданите. На второ място по доверие се подрежда полицията - 35,9%. Последната по доверие институция е Народното събрание. 19,8% имат доверие в парламента, към месец април.

По отношение на работата на настоящето правителство, 23,3% смятат, че то работи по-добре от предишното, а 31,6%, че работи по-зле. 38,7% от анкетираните не намират разлика между работата на правителствата на Пламен Орешарски и Бойко Борисов.

„За" изкарването на пълен мандат на правителството са 40%, а „за" предсрочни избори - 40,8%.



Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини