Спорът „фили-фоби” се разгаря с нова сила у нас

Блогърът Иво Божков и депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов поспориха в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия" за ценностите в Европа, Украйна и у нас. Повод да бъдат поканени в студиото станаха появилите се у нас плакати, на които под снимка на жертви от трагедията в Одеса се виждат портретите на известни у нас активисти, придружени с надпис „Със съдействието, агитацията и симпатиите на:" и пожеланието „Бъдете проклети". Изброени са и „всички, които подкрепят украинските фашисти", включително ПП „Зелените", „Протестна мрежа" и „Ранобудните студенти".

Българската листовка наподобява разпространен по-рано в Русия и Украйна плакат, на който се виждат някои от най-изявените противници на управлението на президента Владимир Путин, включително опозиционни активисти като Невални и Немцов, появил се след събитията от 2 май 2014 г. с надпис: „Те подкрепят хунтата в Украйна. А сега какво ще кажат?"

„Жалко, лешоядно, грозновато... думите ми липсват, когато става думи за такива плакати", беше коментарът на журналиста Иво Божков, който също откри лика си на листовката у нас. Блогърът подозира, че зад акцията стоят хората на Волен Сидеров.

По думите му това е една тематика на национализма, проповядващ интересите на Москва в България. Той смята, че слагането в такива разделителни линии създава противопоставяне и разделение. В период на война това води до отслабване на самата нация, на българите.

„Става въпрос за това, че има едни хора, които защитават правото на живот, свободата на словото, законността и тези хора, и в Русия, и в България, са сочени за фашисти, за проповядващи екстремизъм", добави активистът.

От своя страна депутатът Страхил Ангелов каза, че плакатът не го интересува. „Аз лично не мога да подкрепя това, което стана в Одеса - това е позор за цяла Европа и за всички, които твърдят, че са демократи. За да постигнем геополитически цели, очевидно сме склонни да подкрепим къде фашисти, къде ислямисти", коментира Ангелов.

По думите му, за да бъде признато това правителство в Украйна, то е трябвало да разследва първо престъпленията на Евромайдана. Според социалиста в Украйна се води гражданска война. Ангелов прогнозира, че избори на 25 май няма да има на фона на събитията в източната част на страната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини