Нашенски рапър се бие на живот и смърт в Германия

 х 30 годишният хип- хоп изпълнител от Кюстендил Васко Стаменов  тренира 6 дни седмично в САЩ за първия си двубой, ще се бори за световната титла х Преди броени дни певецът представи на българските си фенове третият си сингъл „Тайната”, придружен с провокативен видеоклип, заснет изцяло във федералната република 

 

  През септември т. г. в немския град Айзенах българският рап- изпълнител и юрист от Кюстендил Васко Стаменов  ще се изправи в първият си двубой в ММА- турнир, за който още отсега се спрягат версии, че ще бъде най-силният за последното столетие. Мизата за победителя клони към милион. За целта хип-хоп творецът от града под Хисарлъка е наел немски треньор в САЩ, чиято програма изисква свръх натоварване - 10 километра бягане три пъти седмично и още 72 часа максимално натоварване във фитнес зала. Адвокатът ще е първият  изпълнител, който се хвърля в подобно предизвикателство и не се притеснява от евентуални негативни последици за кариерата си. Даже е заложил 500 евро за първата си победа. Пред наш човек Стаменов заяви,  че не се плаши от бъдещите си противници, а приема нещата такива, каквито са, и така да тества възможностите си.

   Запознати с биографията му твърдят, че подобно нещо е могло да се очаква само и единствено от бившо ченге, известно в юношеските си години в Кюстендил като лидер на група хулигани. Иначе Стаменов е роден в Стара Загора, в семейство на бивш затворник и бивша балерина. Фамилията, която има още две дъщери, се преселва в Кюстендил, където бъдещият рапър е отгледан основно от баба си. Докато баща му безуспешно и до ден-днешен все още не е изпил бездънното ,,море” от алкохол по местните кръчми. От малък бъдещият адвокат е кибритлия и не прощава нито един лош поглед. И досега се помни как още на 10 години се появява в школото с една от пушките на чичо си. За радост, не гръмва никого.

  Оказва се, че най голямата семейна ценност в дома им са… двете ловджийки пушки и пистолет с марка  „Валтер”. Втората му поява с чифте в училище  е,  когато е в 8-и клас. Това става през 1998г.  Този път нашенският херой е закопчан с белезници и пратен за кратко в ареста, броени седмици, след като е организирал таркал между гамените в неговото и съседното училище, на който фактически участвал целият ученически състав. Паметливи „банчани” броят поне четирима влезли в болницата след мелето, достойно за всеки футболен ,,спектакъл” по стадионите.

  Криво–ляво бъдещият рапър е приет в Дърводелският техникум  с идеята поне да придобие друг занаят, освен „хулиганство”. И сякаш като в някой холивудски филм съдбата му се преобръща. Стаменов работи през уикендите в дърводелски цех, за да си припечелва джобните, и междувременно се влюбва в хип-хоп и рап музиката ,,Работейки, слушахме радио с по-възрастните ми колеги и си пожелах някой ден да се занимавам точно с това изкуство, да пускам музика и да забавлявам хората.”, си припомня по-късно той.

  Дали трелите са укротили звяра в него, или обратното, засега не е ясно. Възможно е, защото само на 16 години печели конкурс в местната версия на Радио Ултра. Там не се задържа кой знае колко, защото през 2001г. му е даден шанс да работи с по- голям екип в Радио ,,Ритъм +” . В тази медия своеобразен ментор му става директорът на ефира Милен Порожанов /син на известния народен певец Благовест Порожанов, мир на праха му –б.а./, който вижда потенциал в младежа и му дава шанс само на 18г. да има свое предаване за любимата си музика, кръстено ,,БГ ФЕН”. Доверието към него явно е било грамадно, щом успява да доведе  на концерт в Кюстендил изключително популярният по онова време Мишо Шамара.

  Фенките и гаджетата му също се множат, докато Васко не решава рязко да смени заниманието си и не се записва за 20 години в Националната гвардейска част, където  посреща делегации от цял свят. ,,През всяка една полагаема отпуска се връщах в Кюстендил и продължавах обичайната си дейност като радио-водещ, но вече амбициите ми бяха по-големи. Помня как всички говореха около мен, че най-много да стана отново някой разбойник, престъпник, а за всеобща изненада кандидатствах и за полицай. Приеха ме”, припомня си още той. И така, хвърляйки пепел в устата на хлевоустите ми съседи, на 21 години започнах и завърших едногодишно обучение в ЦСПП-Пазарджик (Академия на МВР) и две години работих като полицай.”

   От това да бъде служител на закона,  го отказва любовта му към 23-годишната му Дулсинея. „С един сак дрехи и много мечти последвах приятелката си в Германия. Първоначално работих във ферма, чистил съм павета и носех слама. След време започнах работа в строителна фирма, която е разделена на отдели. Имах възможността да се обуча в дадена професия и към момента все още  работя като геодезист. Строя Нова Европа – пътища, мостове, сгради, летища на НАТО, писти за Формула 1. През 2011 г. бях единственият българин от 12 души, които положиха основите и завършиха писта за Формула 1 в Индия. Там живях 2 месеца и определено  бях  повлиян от една изключително различна от нашата култура” -  спомня си Васил за борбата си отново да бъде някой, този път в чужди държави. Не се разминава обаче и без загуби. Губи приятели, губи и онази голяма любов, заради която е отишъл в Германия, но  не загубва любовта си към музиката и стръвта за живот.

  ,,Текстове пиша от 18-годишен. Винаги съм искал да пресъздам реални моменти от моя живот и живота на хората около мен и да ги пресътворя в рап музика. Моите песни са написани по действителни случаи, но пресъздадени в по-различен сюжет. Любовта ми към мелодията остана пламък за цял живот. Когато бях готов да се пречупя, си спомних за желанията и мечтите си, които винаги са ми давали сила.” – така обяснява онова тайнство, което  чувства в душата си. И за пореден път бившият какво ли не решава да рискува и да запише песните си. Първата е ,,Сърце”, последвана от ,,Една любов в Париж” с клип, заснет из забележителностите на френската столица, нещо неправено досега от никой български изпълнител. Третата песен ,,Тайната” е с видеоклип, който е сниман буквално на ръба на една сграда-сцена, направена без каквито и да е било предпазни мерки. За радост на адвоката, песните му намират своята публика в България, особено сред подрастващите. Нещо повече – помпа и мускули, получава покани за различни шоута и колаборации. ММА боевете са само поредната му стръв за човек, свикнал да бъде предизвикван да се доказва всеки ден. На въпроса защо е избрал малко странната за рап-изпълнител роля на „гладиатор”, на всичко отгоре и адвокат, Васил отговаря така : ”Определено не е, защото лесно се запомня. Избрах го, защото винаги се е налагало да защитавам своята истина и своите убеждения пред много хора, които се съмняваха и не вярваха в мен. Сега, надявам се, вече са повярвали, а аз ще продължа напред”.

Намико Кирилова, майка на ММА боеца:

НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ СИНА МИ!

  Той иска да докаже на целия свят, включително и на мен, че е силен и може

   Репортер на „ШОУ” се свърза по телефона с майката на кандидата за световната титла, бивша наша колежка, за да разбере от нея повече подробности за невероятното й отроче. В ексклузивно интервю за народното издание ето какво разказва тя.

  - Разкажи нещо повече за сина си. Как така от престижната адвокатска професия се ориентира към борбите?

  -  Всеки има право на своя живот, всеки сам си го избира. Дори и не знам, че е в САЩ, защото в последно време бяхме на малко по-висок тон. На 21 декември м.г. се прибрах в България, а на 27-ми му организирах пресконференция за поредния му клип и това беше последната ни среща. От тогава нито сме се виждали, нито сме се чували.

  -  А откъде идват разминаванията ви?

  - Може би, защото и двамата се опитваме да бъдем силни като характери… Той ми каза, че си приличаме точно по това.

  - Аз поне те познавам от Кюстендил като силен характер?

  - Може би, за това все още съм жива. Надявам се да е така. А синът ми е безумно упорит. Ако иска нещо да постигне, ще отиде там, където представата му го води. Ако си слушал третата му песен, тя отговаря на всичко.

 - Колко битки е имал досега? Ти като майка как се чувстваш след тях? Кое най-много го боли след всичките рундове?

 - Предателството! Всеки нормален човек се чувства унизен, омерзен, и то от хора, на които изключително много си държал, да си правил всичко за тях. В един момент разбираш, че те не са те разбрали, че между теб и хората, на които държиш, има пропаст. Васко никога не прави скандали, не би си позволил, той е достатъчно дипломатичен и умен, за да си позволи простащина.

 - Намико, известно е, че в София често се организират нелегални борби между мъже с напомпани мускули, които срещу 1000-2000 евро, може и да са повече, се бият почти на живот и смърт пред елитарна зрелищна публика. Синът ти участвал ли е в подобни гладиаторски битки?

-  Не, абсолютно категорично не!

 - А как успя да напомни такива невероятни мускули?

 - Сам, абсолютно сам! Той беше изключително слаб до 10-12 г. Беше решил вместо да ходи като вейка слабичък и прегърбен, да успее да оформи тялото си така, както смята и би трябвало. Той е безумно упорит. Или трябва да се предадеш и да те смачка живота, да станеш нищо, или да продължиш да се бориш.

 - На една от снимките видях Васко с една красива мадама в Париж. Нямаш ли опасения, че след няколко световни турнира той може да стане абсолютна развалина, макар и твърде млад, че дори няма да е в състояние да създаде потомство, въпреки натрупаните пачки?

 - Това е от вторият му клип, той е посветен на това момиче, казва се Мими. Пусни третата му песен, безумно хубав клип по негов текст. Как е завързан с вериги и ги къса. Това са представите на Васил за  живота. Той иска не да живурка, а да живее. Нищо не е в състояние да го спре! Той си е поставил няколко върхове, които трябва да преодолява.

 - Дори и да спечели световната шампионска титла, но пък да остане инвалид за цял живот, как би приела този факт? Би ли се грижила за него да края на дните му?

 - Георги, та той ми дете, как може да ме питаш?! Това, че се разминаваме за някои неща, нищо не означава, аз съм му майка. Докато съм жива, винаги ще бъда до него, за да му помагам. Беше изпаднал в един кофти момент, извика ме и набързо отидох в Германия. Винаги ще бъда до него, но дано не се налага, дано няма такива лоши моменти в живота му. Той иска да докаже на целия свят, включително и на мен, че е силен и може.

Георги АНДОНОВ

 

 1/ Българският кандидат за световната титла Васко Стаменов напомпал сам мускулите си.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини