24 часа джаз по целия свят. Космическа музика, със силата на интернет

Тази година Осака е избрана за грандиозния концерт Ол-Стар на 30 април - Световният ден на джаза.

Хърби Хенкок е посланик на добра воля на ЮНЕСКО в честването на Световния ден на джаза. 74-годишният американски пианист и композитор  казва, че е свирил повече в Япония, отколкото в родния си град Чикаго през половинвековната си музикална кариера. Хенкок ще бъде водещ на концерта, в който участват още Уайн Шортър, Кени Гарет, Терумаса Хино, Ди Ди Бриджуотър, Грегъри Портър, Рой Харгроув, Маркъс Милър, Есперанца Спалдинг и Джон Скофийлд .

Концертът бе излъчен на живо на сайта на Jazz Day.  

"Джазът е съвременна музика и начин на живот", казва в обръщението си Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО. "Той е инстумент за социална промяна и диалог. Джазът има силата да ни събира заедно в цялото ни многообразие. Той е движеща сила за приобщаване и взаимно уважение. Тази музика разказва историята на човешките права в гражданското общество, борбата за толерантност. Това е история на културното приобщаване и креативност по цял свят. Това е красива музика и бунтарска музика".

Затова ЮНЕСКО обяви 30 април за Световен ден на джаза. На този ден по цялото земно кълбо се чества джаза с концертни изпълнения, дискусии. UNESCO очаква различни концерти и други събития да се проведат във всичките 196 страни-членки. Това е четвъртата година на ежегодния фестивал.

Продължилият над 3 часа концерт включваше поздрав от МКС. В момента в орбита е японският астронавт Коичи Уаката, който е командир на мисията. Джазът не само е музиката на всичките земни континенти. Сега джазът е космически, каза Хърби Хенкок и добави, че това е така със силата на интернет. По късно множество изпълнители се събраха на сцената за една изключителна импровизация на песента на Джон Ленън "Imagine".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини