Ротарианци дариха спортни площадки за шах на открито на Кърджали и Момчилград

Първият ход

 Президентите на Ротари клубовете „Мимар Синан“-Едирне Гюзин Джирафоглу и домакина й от Кърджали Гавраил Гавраилов направиха първите ходове на новоизградената шахматна площадка в парк „Арпезос-Север“. Лентата преряза дистрикт -гуверньорът на дистрикт 2482 -България Валентин Стоянов. Той и неговия колега дистрикт- гуверньорът на дистрикт 2420-Турция Халюк Улусой са инициаторите на изграждането на шахматната дъска на открито. Идеята се роди преди няколко месеца,когато ротарианци от Турция баха на визита в Кърджали. Първоначално двамата дистрикт-гуверньори се договориха площадка да бъде изградена само в Кърджали. В последствие проектът се разрастна. Шахматна площадка на открито бе изградена в Момчилград. Такава се прави ив Одрин.

Днес на скромната церемония до Пентагона присъстваха освен ротарианци и зам.-кметовете на Кърджали Мухаррем Мухаррем и Юсеин Ахмед. С тях бе и главния архитект Петя Назърова. Присъстваха много млади ротарианци и деца от квартала.

Президентът на Ротари клуб Кърджали Гавраил Гавраилов подчерта, че идеята се е реализирала благодарение на побратимяването на двата клуба и инициативността на дитстрикт гуверньорите. Той благодари на проектанта Стенли Луков, на изпълнителя Джевдет Адем ,на доставчика на фигурите Сабахатин Гьокче, на доставчиците на мателриали Алрександър Елинов Емил Младенов. Гавраил Гавраилов изрази специална благодарност към община Кърджали, която е предоставила терена в парка. Ние изпълняваме девизът на този мандат“Променяй живота с Ротари“, каза в заключение президента на Ротари клуб Кърджали.

Дистрикт гуверньорът Валентин Стоянов изрази своята радост, че на тази шахматна площадка ще играят децата на Кърджали. Изказа специални благодарности на кмета Хасан Азис за съдействието.

Зам.-кметът Мухаррем Мухаррем сподели за Кърджали бг вести, че инициативата на ротарианците е пример за подражание. Очаквам добър ефект върху обществеността на Кърджали. Хората трябва да поемат инициатива за благоустрояване около домовете си. Не бива да се чака за всичко на общината, подчерта Мухаррем Мухаррем.

Първата партия шах изиграха кърджалийчетата Стоян Гавазов и Симеон Георгиев.

Ротаринаците от Кърджали и Одрин откриха и площадката в Момчилград.

Георги Кулов

Прерязване на лентата
Гости и домакини
Първият двубой
Инициаторите Стоянов и Улусой
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини