Джипита търгуват с направления

Пациенти чакат за направление пред кабинет на личния си лекар.

Общопрактикуващи лекари въртят търговия с направления. Това разкри управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова вчера. Някои от джипитата дават част от талоните за безплатни прегледи непопълнени, веднага щом ги вземат от районните каси, на лекари–специалисти или на лабораториите. Впоследствие когато
касата плати на специалистите и лабораториите
за всеки прегледан и изследван болен, оттам дават по 5 или 10 лева от преглед на джипито, което е дало направленията, разказа за схемата д-р Тодорова.
Така по този механизъм някои общопрактикуващи лекари си докарвали по заплата – заплата и половина отгоре всеки месец.
Санкции за 1,5 млн. лева е наложила НЗОК на болници след внезапна проверка на нейни инспектори на 18 април в 37 лечебни заведения. Тежките нарушения са в 14 от тях. Най-честите от тях са
надписване на пациенти или вписване на прегледи
изследвания и лечение на хора, които дори си нямат понятие, че за пристъпвали прага на болницата, съобщи още управителката на касата.
Тя поясни, че на лечебните заведения, които са отчели повече лекувани хора по клинични пътеки от действителната бройка, няма да им бъдат изплатени сумите, а някои ще отнесат и конкретни глоби.
В Кюстендилската болница за рехабилитация на пациенти, настанени по клинична пътека, им се искало по
80 лева доплащане за ВИП-стаи
и още пари за лекарства. Проверките са установили още, че пациенти, приети по една клинична пътека, се лекуват само за конкретното заболяване, без да се обръща внимание на съпътстващите ги.
Общопрактикуващи лекари в Пазарджик и Пловдив са отчели дейности, които въобще не са извършвали. Много техни колеги, щом разбрали, че касата е започнала проверки, излезли в отпуск.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини