Маказа отвори вратите на „Нептун“, кърджалийци и гърци налитат на морски дарове

Огнян Герасимов и Мърата

Гърци напират на талази да опитват речна риба в кърджалийските ресторанти. Те не се отказват и от специалитети от морски дарове, като ги сравняват с приготвеното на юг от Маказа. Мераклии да опитват морска риба са и кърджалийци,които работят в Гърция.Те са се меракландисали от гръцките заведения. С отварянето на Маказа афинитет към риба от морето придобиха и кърджалийци, които прескачат за туризъм на юг. Така феновете на морските дарове в Кърджали непрекъснато се увеличават.

Търговци и ресторантьори веднага напипаха златната жила. Отварят се магазини за риба, ресторанти предлагат морски дарове директно от борсите край Бяло море. Рибата се кара прясна, незамразена и се предлага с най добри вкусови качества на клиентите.

По първа пролет бе отворен и ресторант „Нептун“ във „Възрожденци“. Той предлага само рибни специалитети. Има речна риба,но основно се приготвят блюда от морска риба.Специалитетите от прясна морска риба са над 20, от маринована над 10.Сладководните блюда също са над 10. Предлагат се гъдели като калмари, октоподи, миди, скариди.За закоравели рибари има рибена чорба. Предлага се от морска и от речна риба.

Адресът на рибата е тук. Това заяви за Кърджали бг вести съдържателят на ресторанта Огнян Герасимов. Той прави това ,което е учил. Завършил е специалност „Технология на риболова,рибопреработването и аквакултури“ в Бургас. Обиколил е като съдия по водна топка целия свят и познава кухнята на много народи. Споделя,че е разбрал едно :домакините не обичат да чистят и приготвят риба у дома. Затова за съпругите на кърджалийци предлага облекчение-приготвя специалитети по желание в неговата кухня. Пуска в действие и пържилня, която ще задоволи търсенето.

Уменията си в приготвянето на риба той е придобил като съдържател на крайбрежен рибен ресторант на нашето Черноморие. Доволен е, че може да предлага на кърджжалийци риба направо от морето. Споделя,че това е храна от природата, която най-лесно се усвоява от организма. Твърди,че рибата се пържи по различен начин в зависимост от нейната структура. Препоръчва обаче печените блюда. Например сафридът е по-мазен през есента и тогава става за скара. През пролетта е по сух и тогава се пържи.

Кухнята се върти от кака Руска, която е набрала дългогодишен опит в Созопол. Работила е за заведенията на шефа на морския флот Генко Карабаджаков. Тодор Павлов -Мърата пък изпипва всяко блюдо, като в баровски ресторант.

Учиил съм се от проф.Йовчева. Тя е най-големия спец по рибни специалитети. Искам да покажа всичко което знам на моите съграждани, казва още Огнян Герасимов.

Георги Кулов

Герасимов посреща гостите пред ресторанта
Блюдата са перфектно аранжирани
Мърата е цар на блюдата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини