Започват изграждането на третия етап на новия парк,залагат на спортните съоръжения

Хасан Азис представя проекта за третия етап на парка

През май тази година започва изграждането на третия етап на парк „Арпезос-Север“ в Кърджали. Строителството се финансира от оперативна програма „Регионално развитие“ и ще струва на европейските данъкоплатци 4 512 000 лева. Новата паркова зона ще обхваща площ от 49,3 дка. В нея ще бъдат съсредоточени основните спортни атракции на парк „Арпезос Север“.С третия етап той ще достигне обща площ над 130 дка е ще бъде най-големия съвременен парк в страната. Това обяви на брифинг кметът на Кърджали Хасан Азис.

Винаги сме водили последователна политика в изграждането на социални и инфраструктурни съоръжения. За разлика от други общини в страната ние залагаме и на парковото строителство. Ще имаме суперпарк в центъра на града, подчерта градоначалникът. Той посочи, че в третия етап на „Арпезос Север“ освен алеи за пешеходци и за автомобили със специален режим се предвижда насищане със спортни съоръжения. Ще има футболно игрище с размери 75х45 м с нощно осветление и изкуствено тревно покритие, комбинирана площадка за хандбал и баскетбол, игрище за волейбол и бадмингтон, парков кегелбан, пет маси за тенис на маса,терен за плажен волейбол. По инициатива на Ротари клубовете в Кърджали и Одрин ще има и площадка за шах. Проектиран е и най-добрият скейпарк в страната по желание на младите хора от Кърджали.

Успяхме да осигурим финансиране за първите три етапа на парка,благодарение на това, че още през 2005 г. имахме готов идеен проект. Това ни позволява да отделяме средства за технически проекти. Помогна ни МРРБ и бившият зам.-министър Димчо Михалевски, посочи градоначалникът. Той каза,че след Водното огледало паркът ще бъде другата голяма атракция на Кърджали.

Наблягаме на обктите за масов спорт до късната част на деня. Ще има и фитнес уреди за възрастни,допълни ръководителят на проекта ,главният архитект на общината арх.Петя Назърова.Тя посочи,че достъпът до съоръженията ще бъде напълно безплатен. Назърова каза, че проектът ще бъде завършен качествено, защото кметът е избрал изцяло дамски екип.

Анжела Бончева,която отговаря за озеленяваането, посочи, че в новата част ще има над 170 растителни вида. 600 ще бъдат дърветата ,а над 2000 храстите и цветята.

Кметът посочи ,че търси средства за мост свързващ две от частите на парка и за амфитеатър.

До 10 дни ще се освободи зоната до пазара , където са масите за промишлени стоки, за да започне изграждането на новия етап,каза Хасан Азис. Той посочи, че обектът трябва да бъде завършен на 20 май 2016 г.  Проектант е колектив от „Грийн лайн-Ганчо Бакалов“-София.  Изпълнител е консорциум „Арпезос“, в който влизат кърджалийските фирми „Арда строй“, “Караман“ и „Електроизграждане“. Кметът изрази задоволство , че местни фирми ще изпълнят проекта, защото това означава по- голяма отговорност пред кърджалийци.

Градоначалникът призова съгражданите си да пазят направеното и проектираното, за да оставим хубав парк на потомците. Арх.Назърова съобщи, че в момента трима души се грижат за „Арппезос Север“, но се очаква и назначаване на охрана, когато бъде завършен третия етап.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини