Община Момчилград осигурява техника на земеделци за обработка на земи

Община Момчилград осигурява селскостопанска техника за обработка на земите на местните земеделски производители. Със съдействието на общинска администрация до момента са изорани близо 1 000 дка обработваеми площи. Условието е стопаните им да не получават субсидии по европейски програми. Най-голям интерес се наблюдава в селата Груево, Нановица, Птичар и Багрянка.Припомняме, че през миналата година кметът Акиф Акиф обяви, че земеделци, които реално отглеждат животни или обработват земи, ще бъдат с предимство при предоставянето на земи от общинския поземлен фонд за кандидатстване по европейски програми. При приемането на бюджета за 2014 година пък бяха заложени допълнителни средства за насърчаване на земеделието.

Осигуряването на селскостопанска техника за обработка на земи спестява на земеделците между 25 и 35 лв. за оран на един декар в зависимост от големината на обработваемата площ и мястото, където се намира.

От услугата могат да се възползват и наематели, тъй като законът дава право на общините да отдават необработваеми земеделски земи чрез сключване на служебни доброволни споразумения. Арендаторите плащат средната за даденото землище рента, която се събира по извънбюджетна сметка на общината и се предоставя при поискване от собствениците или наследниците на тези земи.

Основен приоритет на община Момчилград в земеделския сектор за следващите години остава откриването на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо.

Както е известно, с решение на местния парламент вече бе гласувано учредяването на общинско предприятие, чиято основна цел е да допринесе за развитието на сектори и отрасли с потенциал за привличане на инвестиции на територията на общината.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини