Експертиза оспори претенциите на Главно мюфтийство за музея, чакат нова

Охраната бе засилена

Съдебно -техническа експертиза изготвена от вещото лице Димитър Димитров оспори претенциите на Главно мюфтийство за собственост над сградата на Историческият музей в Кърджали, известна като Медресето.Мюсюлманското вероизповедание плати 250 лева за желанието си да бъде дадено експертно становище дали парцелът, на който е построена сградата на музея е идентичен с този, за който тя претендира.

Състав на Окръжния съд с председател съдия Веселина Кашикова допусна представена от адвоката на Главно мюфтийство Красимир Руев нотариален акт № 10 от 1922 г., в който се сочи, че кърджалиецът Мехмед Чауш е продал нива в съседство с гробище на Мюсюлманската вероизповедна общност в града. Тъй като нотариалният акт бе в тежко състояние не бе допуснато ксерокопие , а нотариално заверен препис на документа. Това бе основният коз на мюсюлманското вероизповедание за претенциите към сградата на музея.

Според вещото лице Димитър Димитров , който изследва подробно кадастралните планове на града още през 1921 г. парцелът е присъствал в строителните граници на града. Това изключва възможността през 1922 г. той да е продаден като нива.За да се изгради тук медресе трябва парцелът да е урегулиран поземлен имот, посочи вещото лице.

Оказа се също, че от Главно мюфтийство не притежават скица към нотариалният акт, което също утежни претенциите им.

Вещото лице Димитър Димитров посочи,че през 1956 г. имотът е в организираната територия на населеното място. През 1980 г. той е отреден за музей.

Адвокатът на Главно мюфтийство Красимир Руев поиска делото да бъде замразено, докато в в Софийския апелативен съд тече процес за лигитимността на Главно мюфтийство като правоприемник на мюсюлманското вероизповедание. Според Руев делото ,инициирано от бившия главен мюфтия Недим Генджев, е поръчано и е в отговор на заведените искове на Главно мюфтийство за собственост върху одържавени имоти. Според Руев двете дела са в заимовръзка.

Съдия Кашикова допусна като доказателство експертизата на Димитър Димитров и отхвърли претенциите за замразяване на делото. Тя обяви, че съдът ще изслуша и нова комплексна експертиза, която в момента се готви от вещите лица инж.Румяна Видинска и арх.Стоян Гогов. Те са натоварени да я изготвят на закрито съдебно заседание на 7 март т.г. Пред съдия Кашикова е постъпила молба от вещите лица представянето на експертизата да бъде отложено след 20 април, той като обемът от факти е много голям.

Съдия Кашикова насрочи следващото заседание по делото за 14 май от 11 часа.

Докато траеше заседанието на Окръжния съд навън група от четири души се опита да влезе с кръст и икони в съдебната зала. Тя бе предвождана от отец Стоян Божурин от Пловдивската епаргхия и Атанас Стефанов, който се представи за председател на Дружеството „Приятели на Русия и православния свят „в София. По разпореждане на съдия Кашикова иконите и носеният от Стефанов кръст не бяха допуснати в залата.

Самият отец Стоян Божурин обяви,че не иска конфронтация и ,че е за единение и помирение в България между християни и мюсюлмани.

След приключване на заседанието отец Божурин благослови директорът на музея Павел Петков за родолюбивата му дейност по запазването на Медресето като исторически музей.

Засилено полицейско присъствие беляза и това заседание на съда.

Георги Кулов

Съдия Кашикова прие експертизата
Отец Божурин благослови Павел Петков
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини