Раздор в мюсюлманското вероизповедание може да блокира делото за музея

Областната дирекция на МВР в Кърджали информира чрез пресцентъра си снощи, че днес на 8 април от 7 ч. се създава временна организация на движението, предаде кореспондентът на БГНЕС. Според съобщението затворен за МПС ще бъде бул.”Беломорски” от колелото на автогарата до кръстовището с бул.”Тракия”. Това е първото входно към града кръстовище, а булевардът води директно към Съдебната палата. Другото възлово кръстовище, което ще бъде блокирано е това на „Булаир” и ул. „Екарх Йосиф“, като улицата по посока на бул.”Сан Стефано”, също към Съдебната палата, ще бъде недостъпна за автомобилите.

Днес в 11 ч. в Съдебната палата ще започне третото заседание на Окръжния съд по иска на Мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сградата и терена на Историческия музей. По време на предишното дело на 25 февруари т.г. футболни фенове се опитаха да проникнат в града, но още на КПП при село Чилик бяха спирани, от багажниците им бяха иззети не само байраци и плакати, но и бухалки, боксове и др., по твърдения на различни източници. Тогава градът беше буквално блокиран от жандармерия и полиция, Съдебната палата – бронирана от коли на жандармерията и опасана с кордон от униформени пазители. Водачите им Елена Ваташка и Димитър Ангелов-Дучето, както и останалите пасажери в колите им, бяха задържани, писаха обяснения за повода на посещенията си в Кърджали и по-късно освободени. Съдебното заседание същия ден премина под натиска на мълчаливото присъствие на малцината съратници на Ваташка и Дучето, успели да проникнат през униформената стена.

Проверка на БГНЕС не можа да се натъкне на действителни намерения на футболните фенове да атакуват Кърджали по повод делото от особен обществен интерес. Бяха изказани категорични твърдения, че няма да има наплив на родолюбци, защитници на спорния архитектурно-исторически паметник, какъвто е Историческият музей в Кърджали.

Няма предварителна яснота как ще се развие делото по иска на Мюсюлманското вероизповедание срещу МРРБ за собствеността върху сградата и терена на уникалния паметник. На днешното заседание трябва да бъде изслушана допълнителната съдебно-техническа експертиза, назначена от съдията Веселина Кашикова. Отлично информирани източници заявиха, че вещите лица са поискали удължаване на срока за изготвяне на заключението по голямата задача, възложена от съда. Става дума за назначената на 25 февруари комплексна експертиза, която да установи реконструкциите на музейната сграда и това доколко те са променили архитектурно-строителния й вид.

Запитана дали по примера на свои колеги от страната би замразила делото до произнасянето на Софийския апелативен съд /САС/ по казуса „Генджев“, съдията-докладчик по спора за музея в Кърджали Веселина Кашикова заяви, че не би си позволила предварително становище. Трябва да има искане от поне едната страна за спиране на делото, необходимо е да се изслушат и двете страни и тогава бих коментирала, отклони въпросите магистратът Кашикова. В деня преди съдебното заседание юристконсултът на областната администрация Васил Радев, упълномощен да представлява държавния интерес, заяви, че не е в интерес на държавата и на гражданите на Кърджали делото пак да бъде отложено или спряно заради съображения с имагинерното решение на САС по казуса „Генджев“. В отговор на въпрос той подчерта, че няма да поиска спиране на делото заради казуса „Генджев“.

Според отделни публикации в пресата делата за вакъфските имоти у нас ще бъдат спрени и причината е висящ спор между мюсюлманите на бившия главен мюфтия Недим Генджев и настоящия Мустафа Алиш Хаджи. Около 80 са заведените от Главното мюфтийство на Мустафа Хаджи реститутски искове, по твърденията на адвоката Красимир Руев. В САС има образувано дело по жалба на представляващия сунити-ханефитското вероизповедание Али Байрактар /човек на Генджев/ срещу решението на столичния магистрат Николай Марков от 4 юни 2013 г. Според това решение Главното мюфтийство е обявено за правоприемник на мюсюлманските вероизповедни общини и съответно за наследник на имотите им, и на базата на това Главното мюфтийство заведе онези над 80 иска. Това обжалване слага тежка въпросителна над правото на „праволинейното“ мюфтийство да претендира за собственост, докато не приключи казусът „Генджев“.

Ексмюфтията Недим Генджев заръфа „ябълката на раздора“ малко преди заседанието на Пловдивския апелативен съд, когато там магистратите отложиха произнасянето си за прословутата Куршум джамия в Карлово. Със заведения съдебен иск бившият главен мюфтия на мюсюлманите в България Недим Генджев оспорва претенцията на мюфтийството, че то е наследник на бившите мюсюлмански имоти. На практика съдебният спор е за правоприемство между официалното Мюсюлманско вероизповедание с представител Мустафа Алиш Хаджи и Мюсюлманското ханефитско вероизповедание на Недим Генджев.

Според закона производството по подобни дела се спира, когато в съответния или в други съдилища се разглеждат дела, изходът на които е от значение за правилното решаване на казуса /чл.229, ал.1, т.4 от ГПК/, обясниха за БГНЕС юристи. По тази причина в края на март т.г Апелативният съд в Пловдив отложи делото за собствеността на мюсюлманите на Хаджи върху Куршум джамия в Карлово. Топката бе хвърлена в ръцете на магистратите от САС, където делото бе насрочено за 28 април, но няколко от съдиите си направиха самоотводи и то ще бъде гледано през юни.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини