Горските дебнат по черни коловози, 90 каруци с дървесина заловени за година

Ръководството на регионалната агенция по горите

Над 90 каруци с незаконно изсечена дървесина са задъргжани в Кърджалийско и Хасковско през меналата година на територията на Регионална дирекция по горите-Кърджали. Горските са спипали още много бусове и леки автомобили. На техните собственици са съставени актове. Общо 10 на сто от актовете, издадени от служителите на горските стопанства в страната са дело на служителите от Източните Родопи. Всеки акт за дървесина от над 5 кб.м. минава през проверка на прокуратурата. Това оповести на пресконференция ръководството на Регионалната дирекция по горите в Кърджали. Тя бе посветена на настъпващата Седмица на гората. Мотото тази година е „С богато нваследство към отговорно бъдеще“.

Кърджалийската дирекция се похвали с 1 100 000 дка засадени млади гори, които са нейното богато наследство. През 60 те години на миналия век дървестната маса е била 7 млн.кб.метра, сега е 40 млн.кб.м, което е 7 пъти повече. Годишният прираст е от 800 000 куб.м.,от тях се сече по-малко от половината. Износът е не повече от 10 насто, заради намалялото търсене.

Според директорът инж.Фикри Рамаданов проблемите пред дирекцията са два-горските пожари и съхненето на белия бор. Той израдзи увереност,че ще бъдат съхранени 2000 дка бял бор, благодарение на лесовъдите. Така е станало с дъбовите насъждения.

Основната наша цел през периода 2014-2020 г. Ще бъде да адаптираме горите към засушаването , каза неговият заместник Кирил Христов.

Те посочиха, че очакват средства по европейски програми за нови акции по залесяване. Миналата година само в Кърджали са засадени 39 дка на място засегнато от горски пожар.

Работата на българските лесовъди се дава за пример от американски експерти. Те казват, че постигнатото в Родопите е недосктижимо за САЩ.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини