Тимошенко е кандидат-президент, Кличко - кандидат-кмет

В събота стана ясно, че Юлия Тимошенко е издигната за кандидат-президент. Опозиционният лидер Виталий Кличко пък ще се бори за кметското място в Киев. Украинската партия "Баткившчина" издигна кандидатурата на своя лидер Юлия Тимошенко за президент на страната в изборите, насрочени за 25 май. Решението бе взето днес на конгреса на партията в Киев.

"Аз не мога да приема, че Крим вече е загубен за Украйна и че трябва да се примирим с това. Аз никога няма да се примиря”, заяви тя, цитирана от световните агенции.

В изказването си пред делегатите бившият премиер призова "народа да се обедини". Тя произнесе и няколко фрази на руски.

"Стига сме воювали, трябва да намерим онези думи, онези принципи, които ще дадат нова енергия на страната", каза Тимошенко.

Тя обяви също, че е решена да води персонална война срещу олигарсите".

Лидерката на партията освен това смята, че Украйна "трябва в най-кратки срокове да се присъедини към Европейския съюз. Според нея "в днешните условия е необходимо да се интегрираме в западните отбранителни съюзи, но заедно с това Украйна трябва да продължи да гради и ефективна армия".

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е подала документи в централната избирателна комисия на страната за регистрация като кандидат-президент на изборите.

Кличко ще се кандидатира за кмет на Киев

На конгреса на партия УДАР (Украински демократичен алианс за реформи) днес нейният лидер Виталий Кличко призова да бъде издигнат общ кандидат за президент от демократичните сили, като подчерта, че такъв кандидат по негово мнение може да бъде милиардерът Петро Порошенко.

Кличко добави, че е взел решение да се кандидатира за кмет на Киев. "Ще направя Киев наистина европесйка столица и заедно ще направим Украйна европесйка държава", заяви Кличко.

42-годишният Кличко беше изразил желание да се кандидатира за президент, но социологическите проучвания показаха, че украинците предпочитат на този пост да застане бизнесменът Пьотър Порошенко, възприеман като компромисна кандидатура.

Партийният лидер Виталий Кличко и Порошенко подписаха "декларация за обединение", която предвижда провеждане на единна избирателна кампания.

Кличко призова лидера на партията "Баткившчина" Юлия Тимошенко да подкрепи Порошенко като единен кандидат на демократичните сили в страната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини