Изключеният от училище Елвис Камбуров, се е изпускал,затова е носел бутилка в час

Сашка Тръпкова

Елвис Камбуров от Момчилград, чието име нашумя във връзка с уринирането в час, страда от заболяване. Момчето не може да се сдържа и това му създава проблеми. Носел си е бутилка от минерална вода за да не се изпуска. Това се е знаело от съучениците му, но те са го подигравали. Това е отключило невъздържаност.

Това заяви за Кърджали бг вести началникът на Регионалният инспекторат по образование Сашка Тръпкова. Тя каза,че момчето е доста буйно и затова е било отстранено от СОУ”Н.Й.Вапцаров”. То ще завърши основното си образование в село Равен.

Според Тръпкова учителите са направили всичко възможно да тушират агресията и негативното отношение на съучениците. Накрая обаче се наложило преместване. Майката ,която сама го отглежда, се съгласила на мярката,за да може синът й да се успокои от преживяното. Налице е бил натиск от родителите на съучениците му за преместване.

От училището насочили момчето към центъра за обществена подкрепа. Консултират го педагогически съветник, психолог, служител на отдел „Закрила на детето”.

Според Сашка Тръпкова в нашия регион няма фрапиращи случаи на агресия в училище, както в други области на страната. Случва се ученик да обиди някого, но с това се изчерпва лошото поведение. Най-сериозна е дисциплината в малките училища в селата, където контактът педагози-родители е най-тесен.

Наскоро от инспектората са изследвали проблема за агресията в училищата на региона и са пратили специална информация до Министерството на образованието и науката.

Набелязан е механизъм за противодействие на тормоза в училище. Всяко школо има конкретен план за превенция на агресията. При малките се използват рулеви игри. При по-големите-беседи. Няма информация от училища, където се учат деца от ромското малцинство да има повишена агресия.

В момента се работи по проекта „Училище без насилие и стереотипи,определени от пола”. Регионалният инспекторат организира обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти за превенция на агресията.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини