10 бона глоба за неправомерно получени ваучери за гориво

В измененията и до­пълненията на Закона за подпомагане на зе­меделските произво­дители са заложени сериозни глоби за фер­мери, които са получи­ли неправомерно вау­чери за гориво за земе­делие. Държавната по­мощ се прилага от на­чалото на тази годи­на, а общият размер на предвидената по­мощ е 84 млн. лв.

В промените на За­кона за подпомагане на земеделските про­изводители е записа­но: "Земеделски производител, които в нарушение на закона получи ваучери за го­риво, се наказва с глоба за физически­те лица в размер от 2 000 до 5 000 лева, а за юридическите ли­ца с имуществена санкция в размер от 5 000 до 10 000 лева". Същият размер на глоби грози фермери­те, ако не използват по предназначение получените ваучери за гориво.

В административни­те разпоредби е запи­сано, че на санкция не подлежат земеделски­те производители, на­рушили разпоредбите по непредпазливост, но в тези случаи земе­делският производи­тел е длъжен да възс­танови номиналната стойност на получе­ните ваучери заедно със законната лихва от датата на получа­ване им. Актовете за нарушения се съста­вят от съответната областна дирекция на Държавен фонд "Земе­делие", на които е въз­ложено да извършват проверките.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини