Болницата ни със супертехника, изравнява се по стандарти с Военно-медицинска академия

Д-р Борисов представя новите операционни

Болницата в Кърджали има възможност да посреща все повече тежки случаи и да оказва адекватно лечение. Населението застарява и ни изправя пред предизвикателствата да работим с най –модерна техника за да спасяваме човешки животи. Ръководството на болницата осигури цялостен ремонт на операционния блок и отделението по анестезиология и интензивно лечение. Те са оборудвани по последна дума на техниката. Това заяви пред журналисти в Ден на отворените врати зам.-директорът на здравното заведение д-р Стефан Борисов. Цялостен ремонт не е осъществяван от 35 години. Сега двете отделения разполагат с условия и апаратура които ги приравняват с Военно-медицинска академия и елитната клиника „Св.Екатерина”. Ремонтите,  апаратурата и обзавеждането са осигурени изцяло със средства по проекти:за операционен блок – по проект по трансграничното сътрудничество с Р. Гърция /съвместен с болницата в гр. Комотини/ - на обща стойност  912741 евро и за ОАИЛ – по проект с инвестиционни средства на Министерство на здравеопазването на обща стойност  1 023 600лв. ,съобщи д-р Стефан Борисов.

  Д-р Борисов показа петте операционни зали. В тях има условия за работа на хирурзи, уролози, травматолози.Годишно през операционния блок минават над 2300 души. Сега лекарите разполагат с електроножове, аспиратори, анастезиологична апаратура, осветление на световно ниво. Има UPS  и генератор, които позволяват екипите да работят и при липса на електрозахранване, подчерта д-р Борисов.

 Шефът на ОАИЛ д-р Бахчеджиев посочи, че в неговото отделение преминават около 780 пациенти годишно. На ден влизат по двама и излизат още толкова. Настаняват се перспективни пациенти,за спасяването на чийто живот има шанс. Това отделение е най-скъпото. Един леглоден е 550 лева. Лекари и сестри непрекъснато се обучават. Ходят на курсове и конференции. Работата е много тежка и непривлекателна за младите специалисти. Въпреки това отделението в Кърджали е окомплектовано с кадри. В него дори се поддържат донори за трансплантации.Този месец двама души от Кърджалийско са дали бъбреци на свои близки,съобщи д-р Бахчеджиев.

 Д-р Борисов оповести,че операционния блок и ОАИЛ ще заработят след 24 март,веднага след официалното откриване от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Георги Кулов

Д-р Бахчеджиев в обновения ОАИЛ
Техниката е на световно ниво
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини