Езиковата с медали от конкурс за музикално и танцово изкуство

„Момичета, вие от  Котелското музикално училище ли сте? Пеете  невероятно, орнаментиката ви е страхотна, вие сте сърцето и душата на родопската музика” .

Това впечатление оставиха  дванадесетокласничките от  ГПЧЕ „Христо Ботев”  Жана Станкова  и Дарина Заимова, които завоюваха един златен и два бронзови медали на Десетото издание на Националния конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба”. Конкурсът се провежда под патронажа на  Столична община и в него взеха участие над 100 участници от цялата страна, като кърджалийските славеи се състезаваха в групата на професионалистите, някои от които студенти  в музикални висши учебни заведения.  Възпитаничките от езиковата гимназия разкриха своя певчески талант с акапелно изпълнение  и  дует с музикален съпровод  и изумиха журито с професионално овладените си гласове, за които не са били подготвяни от музикалнио педагози. Значителна подкрепа за техния талант оказва ръководството на училището, което   5 години финансира тяхното участие в такива форуми.  

След  изявата на двете млади певици, събрали в китка най-красивите звуци от Родопите, дълго време аплодисментите и овациите на публиката не стихваха. Заслужени адмирации момичетата получиха от проф. Бинка Добрева, председател на журито, вокален педагог в ЮЗУ”Неофит Рилски”  и част от „Мистерията на българските гласове” и Снежана Борисова,  представител на  Дом на културата ”Красно село”- София, които им засвидетелстваха своето уважение и им потвърдиха, че с участието си в този конкурса са приети за студентки в ЮЗУ”Неофит Рилски”.  Основната цел на конкурса е  да създава среда за изява на талантливи изпълнители  като Жана и Дарина, което съвпада и с мисията на     Езиковата гимназия, да стимулира  и развива не само инетелектуалните качества у възпитаниците си , но  и  дарбата и творческия капацитет на всеки ученик.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини