Само 9000 деца са избрали да учат турски у нас

Около 14 000 деца у нас изучават майчин език в момента, сочат данни­те на образователното министерство. От тях най-много - 9 000, залягат над турския език. Близо 5 000 са малчуга­ните, които минават подготовка по ромски бит и култура. Останалите са по няколко паралелки, които учат ар­менски и иврит. В момента майчини­ят език се изучава като свободно из­бираема или задължително избирае­ма подготовка.

Пред разширяването на подобни прог­рами обаче има няколко пречки. По дан­ни на Харун Бекир - председател на Сдружението на учителите по турски език за Южна България, помагалата по неговия предмет не са обновявани от 1992 г. Мнозина от родителите пък нас­тояват наследниците им да учат анг­лийски или немски език, който може да им отвори вратите към мечтаната рабо­та по-късно.

Като един от проблемите пред въ­веждане на задължителното изучава­не на майчин език е липсата на достатъчно педагози. Ако реформата се състои, това означава, че просветното министерство ще е длъжно да изпрати учител по арменски, турски или иврит дори ако в дадено населено място има само един ученик от съответния етнос. Това обаче на практика е невъз­можно.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини