В Кърджали отварят врати 4 съвременни социални заведения

В Кърджали приключи изграждането на защитеното жилище и трите центъра за настаняване семеен тип по проект "Дом за всяко дете". „Целта е изваждане на децата от специализираните домове и настаняването им в среда, която да наподобява едно голямо семейство", коментира ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков. С реализирането на проекта се разширяват социалните услуги в община Кърджали.

Центровете са с капацитет по 12 деца, а в защитеното жилище ще живеят 8 пълнолетни лица с лека или средна форма на увреждане. Проект "Дом за всяко дете" е на стойност 2,4 млн. лв. по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. При строителството на четирите сгради е спазена Наредба №4 за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания. Изградени са подходи с рампи към сградите, както и асансьори. Поставени са специални елементи за придвижване на незрящи.

В началото на следващия месец трябва да започне подбора на настаняваните деца, както и на персонала, който ще се грижи за тях. Най-късно през лятото трите центъра и защитено жилище ще посрещнат своите обитатели. За тази цел е осигурено финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси", операция „Да не изоставим нито едно дете" на проект „Дом за всяко дете-2".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини