Крадат новозасадени редки видове дървета край чешми в Ардино

Бахри Делимехмед показва мястото, откъдето вандалите са откраднали новозасадените редки видове борчета

Четири новозасадени редки видове борчета „Туя” са били откраднати от крайпътна чешма в района на ардинското село Правдолюб, съобщи Бахри Делимехмед.  Той е изградил чешма за хаир през 2006 година в памет на покойната си майка Белкъз Местанова. Миналата година засажда в пространството около чешмата редки видове борчета „Туя”, които ги купува от София. За негова голяма изненада преди известно време забелязва, че са откратнати.

„Не знам кой и с каква цел краде редките видове. С голямо желание купих тези борчета. Дълбоко съм възмутен от постъпката на тези недобросъвестни лица. Информирах  РУ „Полиция” в Ардино за кражбата. Надявам се органите на реда в най-близко време да открият извършителите”, казва Делимехмед. Той обяви и награда на този който даде информация или посочи къде са откраднатите растения. Готов е отново да засади уникалните борчета с надеждата този път да си останат, за да красят природата и да радват всички пътници, които идват да си уталят жаждата от чешмата.

Откраднатите растения „Туя” са внос от чужбина и на пазара за зелени дървесни видове са сред най-скъпите в страната.

Десетки чешми има край пътя за Правдолюб, а на територията на общината те са стотици. На всяка чешма, има надпис за кого и от кого и изградена, а край чучура, от който блика вода има беседки, навеси, барбекюта, за да може всеки минаващ от там да си почине и да се наслади на чудната красота на Родопите.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини