Гурбетчии пътуват на черно към Европа, в съботен ден от Кърджали потеглят около 80 микробуса

Армия от гастарбайтери всеки ден поемат към страните от Европейския съюз с нелегални коли и бусчета, показа проверка на „Преса“ по места. Превозвачите на черно крадат около 25% от пътниците. Лицензираните фирми търпят огромни загуби - около 200 млн. годишно, изчисли Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

В съботните дни от Кърджали тръгват между 50 и 80 нелегални микробуса. По неофициални данни гурбетчиите от областта са над 20 000 и нишата за нелегални шофьори е огромна. Крайните точки обикновено са в Германия, Италия, Португалия, Испания, Белгия, Холандия и други.

Тарифата на официалните превозвачи до Париж е 235 лв., до Франкфурт - 219 лв., до Мюнхен - 190 лв., до Фрайбург - 221 лв. Нелегалните вземат с около 20 лв. по-малко, но са предпочитани, защото събират пътниците от домовете им и ги карат до адреса, който са посочили. Един нелегален превозвач прави средно по 4 курса на месец. Много от тях работят без почивка и това води до серия от инциденти.

Катастрофата край село Добри дол, при която загинаха петима души, е третата за последните няколко месеца с участието на нелегални превозвачи от Кърджалийско. Проблемът е, че законът позволява при вписването си в Търговския регистър фирмите да посочват широк спектър на дейност - от продажба на гащи до трансграничен превоз на хора и товари. Впоследствие няма контрол коя от регистрираните дейности се извършва и какво е техническото състояние на МПС.

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и МВР са безсилни пред нелегалните превозвачи. Пътниците масово излизат с номера, че са приятели или роднини. „Имаше случай, при който 8 души на различна възраст на „приятелски начала“ бяха тръгнали да си лекуват очите в Германия“, разказаха пред „Преса“ инспектори от Враца. В София през празничните дни започнаха масови проверки на таксита и автобуси. Най-стриктно се следи за превози на завишени цени. От началото на годината са написани 20 акта на автобуси, като два от тях са за техническа неизправност.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини