Украйна е в пълна бойна готовност, мобилизираха половин милион резервисти

Украйна приведе не само въоръжените си сили в пълна бойна готовност срещу разполагането на руски военни на нейна територия. Мобилизират се и резервистите, които са около милион души. Постоянната военна сила на Украйна е около 160 000 души, информира bTV.Заповедта за пълна бойна готовност е издадена от изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, а министърът на отбраната започна обща мобилизация на армията. „В този момент въоръжените сили на Украйна се привеждат в пълна бойна готовност. Бойният дух сред целия военен състав е висок”, обяви министърът на отбраната Игор Тенюх.

Междувременно РИА „Новости” съобщи, че украинските военни, изпратени в Крим, масово отказват да изпълняват заповеди и преминават на страната на проруските сили, окупирали административните сгради в автономната област, и предават оръжията и амунициите си на отрядите за самоотбрана, които контролират столицата Симферопол от четвъртък насам.
Местните власти в Крим съобщиха, че автономната област е под техен контрол - една част от украинските военни поделения са били разоръжени, а другите са преминали на страната на проруското местно управление. За реда по улиците следят и доброволчески отряди. „Ясно видяхме какво става в Киев - разрухата по улиците, павираната настилка е на камъни за хвърляне, щети от запалими бомби навсякъде и всички ходят въоръжени. Не искаме този хаос тук”, категоричен бе Михаил Шеремет, който е член на един от доброволческите отряди.

Подобни тенденции в редиците на украинската армия има и на други места в страната, макар и не чак толкова масови. Руският флаг се вее на правителствените сгради в Харков, Днепропетровск, Одеса, Донецк, Луганск, Мариупол и Мелитопол.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини