Да не правим политика от Левски. Преглед на печата

„Стандарт": Първите мъже на държавата с призив: Да не правим политика от Левски

Панихида по случай обесването на Васил Левски ще бъде отслужена пред паметника на йеродякон Игнатий в София днес. Заради последните погроми в Пловдив обаче МВР са взели мерки, така че да не се допуска напрежение в деня за почит на Апостола на свободата.
В навечерието на честванията от гибелта на Апостола премиерът Пламен Орешарски, шефът на парламента Михаил Миков и президентът Росен Плевнелиев призоваха за единение.
Министър-председателят и държавният глава излязоха с обща декларация за "съхранение на етническия мир и единението на нацията". Двамата държавници осъдиха опасните за демокрацията и единството на нацията действия от последните дни. Миналата седмица организирани агитки нападнаха Джума Джумая в Пловдив след протест пред Съдебната палата.

„Монитор": Окончателно: Гласуваме и с чавка

Избирателите ще могат да отбелязват своя фаворит на вота и с т.нар. „чавка" върху съответното квадратче в бюлетината, вместо както в момента - само с хикс. Това окончателно решение взеха вчера депутатите с гласуването на второ четене на текстове от новия Изборен кодекс.
Дебатът за връщане на чавката тече повече от половин година, като сериозен отпор оказваха основно депутатите от ГЕРБ. Точно по време на тяхното управление - през 2010 г., бе въведено задължението да се гласува само с хикс с премахването на възможностите за отбелязване на вота с кръстче и чавка. Герберите продължиха да отстояват тезата си и вчера, като настояваха, че с въвеждането на втора опция се отваряла врата за контролиране на вота. „Нека бъде само един знак, пък бил той хикс, човка, пате или сърце призова от трибуната един от младоците в парламента - Александър Ненков.

„Стандарт": Возим повече турски стоки

Поетапно въвеждане на пълна либерализация на автопревозите на товари между България и Турция. За това се договориха към полунощ в понеделник срещу вторник след 7-часови преговори в Анкара транспортните министри на двете държави Данаил Папазов и Лютфи Елван. Двете страни отново признават вече разменените и обявени за невалидни на 30 януари еднократни разрешителни. Началото на либерализацията пък ще се постави с подобряване на режима за превоз с двустранни и транзитни разрешителни, обясни Папазов. Няма да бъдат освободени само режимите за превоз с многократни СЕМТ разрешителни и с тези от/за трета страна, каза Папазов. Той допълни, че броят на последните ще бъде значително увеличен след влизането в сила на нова Спогодба за международни автомобилни превози между двете страни, която ще замени сегашната от 1977 г. Експерти от автомобилните администрации на България и Турция ще започнат да подготвят новия документ през март, а до края на април той трябва да влезе в сила, заяви министър Папазов. С увеличаването на разрешителните от/за трета страна на практика Турция ще открехне малко пазара си за нашите автопревозвачи.

„24 Часа": Депутатът Димчо Михалевски почина от белодробна фиброза

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски почина на 48 г.
Той е издъхнал в болница в Истанбул от тежка белодробна фиброза. Депутатът изкара няколко поредни бронхопневмонии, според близки негови колеги от левицата първоначално не е имало точно поставена диагноза.
Новината шокира депутатите, повечето от които не знаеха, че колегата им се бори с тежката болест. Съобщи я малко преди 14 ч председателят на НС Михаил Миков. "Напусна ни Димчо Михалевски. Отиде си млад човек, когото всички народни представители познаваха с добро, със силата му да отстоява политически идеи, битки, да ги печели, да се отдава на обществото, на България. Любящ баща, човек, вярващ в бъдещето на България", каза Миков и всички станаха и сведоха глави в едноминутно мълчания. Заседането на парламента бе прекратено.

„Дума": Рязък обрат в плановете за средното образование

Старите намерения да се завършва основно образование в 7 клас и гимназията да е на два етапа, като в 11 и 12 клас отпаднат задължителните предмети и останат само профилирани, няма да се въведат в училището. Това стана ясно вчера след изказване на министър Анелия Клисарова, че не разбира философията на планираното от НС през 2006 г. разделяне на гимназията на два етапа - до 10 клас и до 12-и. Няма да се въвежда и предвиденото от ГЕРБ отпадане от 11 и 12 клас на задължителните предмети като историята например.
След 2006 г. в образователното, демографското и икономическото състояние на страната са настъпили съществени промени, които трябва да бъдат отразени адекватно в образователната политика, смятат депутати от левицата. И Клисарова, и председателката на просветната комисия в НС Ваня Добрева са категорични, че българският език, българската история, вероятно и географията, ще се изучават до 12 клас задължително.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини