Откриват фотоизложба „Древна и съвременна Армения”

На 15 февруари/събота/ 2014 г. от 11.00 ч. в залата на Арт галерия „Кръг” ще се открие  фотоизложбата „Древна и съвременна Армения”.  Очаква се събитието да уважат кмета на общината инж.Хасан Азис и Почетния консул на РАрмения в Пловдив  г-н Ехиязар Узунян.

Какво е било сътрудничеството досега:

Община Кърджали работи в дългогодишно партньорство с Дружеството на арменците в нашия град. Арменската общност от Кърджали активно партнира и участва при провеждане на културните събития през м. май всяка година в рамките на Инициативата „Мултикултурният град”, осъществявана от Община Кърджали и Арт движение Кръг от 2008 г. досега. Тази инициатива има за цел да акцентира последователно върху различни места и събития от мултикултурната памет на града, като по този начин развива привлекателността на Кърджали като модерна дестинация, базирана върху взаимодействието между културите. Така напр. през май 2008 г. в Кърджали беше представена изложба на младата арменска художничка Вержини Есмерян, внучка на арменски свещеник от София, а докторантката от Университета в Ереван Гоар Хънканосян взе участие в кръгла маса с международно участие. През 2009 г. под заглавие “Арменски семеен албум“ тук бяха представени 80 архивни фотографии, семейни документи и предмети от бита – собственост на арменски фамилии от Пловдив и Кърджали. През 2010 г. в рамките на Инициативата един от дните през май беше посветен на старите кърджалийски кафенета, а между трите чинара на ул. „Републиканска” беше монтирана специална карта, указваща техните места като част от архитектурната история на града. Поставен беше официален паметен знак върху сградата на бул. „Тракия”, където от 1933 до 1954 г. се е намирало първото кафене на арменците в града, с тогавашен собственик Агоп Мардик Тилкиян. Почти 2 десетилетия кафенето е било място за срещи и културно средище за арменската общност в Кърджали.

През следващата 2011 г. в програмата на „Мултикултурният град” беше организирана експозиция „Музей за един ден”, посветена на старите занаяти, обущари и обущарски работилници в града, на която специален гост е Кеворк Киркор Евлиян – най-възрастният майстор обущар в Кърджали. Той показва на гостите, пристигнали от Швеция, Кипър, Румъния и Испания, чифт обувки, изработени от него през 1962 г. и немски каталози с модни модели от миналия век.

През 2012 г. в салона на областната пощенска станция беше представена експозиция на лични архиви с писма на кърджалийци. Между тях беше показана и най-старата запазена марка с арабски текст върху нея, залепена върху квитанция, издадена от търговец на тютюн около 1890 г. и съхранявана от Тюрфина Органян от Кърджали. През 2013 г. уникална сбирка на арменска семейна памет от цяла България беше представена в Арт галерията.

Всичко това е една добра основа за развитие на нашите културни връзки и културно сътрудничество, както и за бъдещ обмен на български и арменски културни творци и произведения. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини